To sta mita o cepljenju proti COVID-19, ki ne držita

0
2670
Cepljenje proti covid-19 je učinkovito in ne povzroča okužbe. (foto: freepik,com)

Tudi v Sloveniji že nekaj dni poteka cepljenje proti novemu koronavirusu Covid-19. S cepivom pa so se razširili tudi nekateri miti, ki pa ne držijo. Zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili strokovna pojasnila, ki dokazujejo, katere trditve so neresnične. Trenutno po družbenih omrežjih krožita dva mita.

Cepljenje z do sedaj edinim odobrenim cepivom ne more povzročiti COVID-19 in ne nudi takojšnje zaščite.

V zadnjem času se pojavljajo informacije, da so posamezniki po cepljenju proti COVID-19 zboleli za to boleznijo in da cepivo ni učinkovito. Pri NIJZ odgovarjajo:


Cepivo je povzročilo COVID-19.
To ne drži, saj edino na slovenskem trgu dostopno cepivo, Comirnaty, t.i. celih virusov ne vsebuje. Temelji na mRNA tehnologiji in vsebuje informacijo zgolj za virusni protein, ki sam po sebi ne more sprožiti razvoja COVID-19 bolezni.

Cepivo proti COVID-19 ni učinkovito.
Trditev prav tako ne drži. Za ustrezno zaščito sta potrebni dve dozi v razmaku 21 dni, naš imunski sistem pa je polno pripravljen šele nekaj dni po drugi dozi. V Sloveniji smo začeli cepiti pred zgolj nekaj dnevi. Cepivo prav tako prepreči “le” približno 19 od 20 primerov bolezni, ne vseh.