Raziskava: Je ingver res tako zdravilno živilo?

Ingver krepi srce in ožilje. (foto: pixabay.com)

Med vse bolj priljubljena živila spada tudi ingver. Pravijo, da je izredno zdravilen. Pa je res? Preberite v prispevku.

Ingver je bogat z vitaminom C, je naravni antioksidant. Ščiti naše celice pred svobodnimi radikali, preprečuje vnetja v organizmu, upočasnjuje procese staranja, hidrira kožo in ščiti tudi pred škodljivimi žarčenji.

Ingver in vitamin C
Ingver vsebuje veliko vitamina C, ki je za naše zdravje izredno priporočljiv. Ta vitamin krepi imunsko odpornost. Ker je v zimskem času več virusov in bakterij, je tudi uživanje ingverja še posebej priporočljivo. Ker spada med živila, ki grejejo telo, nam bolj prija ravno v hladnejših dneh. Če nas zebe, se lahko ogrejemo s pomočjo skodelice ingverjevega napitka.

Ingverjev napitek greje telo. (foto: freepik.com)

Razstruplja telo
Dokazano je tudi, da ingver pripomore pri odvajanju strupenih toksinov iz telesa, stimulira proizvajanje želodčnih sokov in pospešuje prebavo. Čisti in krepi črevesje.

Krepi srce
Ta zdravilni koren krepi srce in ožilje in uspešno preprečuje tudi razvoj bolezni. Aktivne sestavine, ki jih vsebuje, pomagajo redčiti kri, uravnavajo krvni tlak in preprečujejo krvne strdke.

Vir kalija
Ingver je tudi odličen vir kalija, ki pa je zelo pomemben za vse telesne funkcije. Pomaga uravnavati razmerje med tekočinami in elektroliti, zmanjšuje možnost za nastanek dehidracije. Prav tako lajša krče v mišicah in pomaga, da so možgani prekrvavljeni in obogateni s kisikom. Pozitivno vpliva tudi na spomin in koncentracijo.

Ingver lahko v prehrano dodajamo na več načinov – svežega ali posušenega, v toplih jedeh ali napitkih, v solatah ali sladicah.

Ingver je bogat z vitaminom C in kalijem. (foto: pixabay.com)