97 odstotkov oskrbovancev domov že cepljenih oziroma so covid preboleli

Foto: freepik.com

Na včerajšnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodeloval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je podal podatke ministrstva za zdravje glede števila opravljenih cepljenj v socialnovarstvenih zavodih.

Tako je bilo cepljenih 1848 zaposlenih in 8116 uporabnikov. Včeraj in danes so domovi starejših občanov prejeli še 2199 odmerkov cepiva, varstveno delovna središča oziroma centri pa 701 odmerek.

Za celotno sliko v domovih je minister predstavil še števila stanovalcev in zaposlenih, ki so zdaj pozitivni oziroma so covid-19 že preboleli. Takih je 10.036 med stanovalci od skupaj 18.700 mest v domovih, zaposlenih pa je bilo 3.789 od skupaj 9.108 vseh zaposlenih.

Hitro testiranje za zaposlene, ki izvajajo pomoč na domu
Vlada je v četrtek, 31. decembra, sprejela uredbo, s katero se širi krog izvajalcev socialnovarstvenih storitev, pri katerih se bo izvajalo hitro testiranje tudi za zaposlene, ki izvajajo pomoč na domu, za uslužbence centrov za socialno delo in za druge izvajalce socialnovarstvenih programov.

Domovi lahko sprejemajo nove oskrbovance
Domovi v tem obdobju lahko sprejemajo tudi nove stanovalce skladno z navodili ministrstva za zdravje. Novi stanovalec se najprej namesti v sivo cono za sedem dni, osmi dan pa se izvede testiranje, in če je test negativen, se preseli v belo cono.