KUHAJMO SKUPAJ: Jabolčna sladica v kozarčku

Foto: Selma Bizjak

Za 6 oseb

Potrebujemo:

za kremo: 500 ml smetane za stepanje, 250 ml mleka, 200 g kristalnega sladkorja, 75 g moke, 6 rumenjakov, 1.5 čž cimeta

za dušena jabolka: 3 jabolka (sočne sorte), 150 g rozin, pest lešnikov, 75 g masla, 4 jž medu, cimet po okusu

Iz beljakov, ki nam ostanejo, pripravimo vetrce ali mini pavlovo.

Priprava cimetove kreme:

1. V manjšem loncu z električnimi metlicami penasto umešamo rumenjake in sladkor.

2. Dodamo presejano moko in mešamo dokler zmes ni brez grudic.

3. Prilijemo tekočo smetano za stepanje in mleko ter pristavimo na kuhališče.

4. Temperatura kuhališča naj bo srednje temperature.

5. Med nenehnim mešanjem z ročno metlico zmes zavremo in mešamo toliko časa, da se zgosti.  Gostota naj bo strukture pudinga. Ugasnemo.

6. Vmešamo še cimet.

7. Pokrijemo s prozorno folijo za živila in ohladimo.

Priprava dušenih jabolk:

1. Rozine namočimo v vodi (10 minut).

2. Jabolka operemo in jim odstranimo neužitne dele. Če nas motijo olupki, jih še olupimo.

3. Narežemo jih na manjše kocke in jih 5 minut pražimo na maslu.

4. Dodamo cimet, med in odcejene rozine ter dušimo še 5 – 10 minut, toliko, da povre odvečna tekočina, odvisno od sorte jabolk.

5. Odstavimo in ohladimo.

Polnjenje kozarčkov:

1. V vsak kozarec damo 2 – 3 jž dušenih jabolk z rozinami.

2. Sledi par žlic cimetove kreme.

3. Zaključimo še z dodatno polno žlico dušenih jabolk z rozinami.

4. Po vrhu posujemo še s polovičkami lešnikov.

Prijetno sladkanje!

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.