Na silvestrovo dovoljeno prehajanje občinskih meja, prepovedana pa uporaba pirotehnike

Silvestrovo bomo letos preživeli v krogu domačih. (foto: pixabay.com)

Na silvestrovo od poldneva pa do 1. januarja do 20. ure bo dovoljeno prehajanje občinskih meja. Prepoved gibanja v nočnem času in druženja na prostem pa ostaja, je za TV Slovenija povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Prepoved prodaje in uporabe pirotehnike

Vlada RS je med letošnjimi prazničnimi dnevi prepovedala prodajo in uporabo pirotehnike ter prirejanje ognjemetov. Kljub temu obstaja bojazen, da se bodo posamezniki odločili za uporabo pirotehničnih sredstev. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zato opozarja, da uporaba pirotehničnih sredstev po nepotrebnem vznemirja in povzroča trpljenje živali.

Negativnim vplivom uporabe pirotehničnih sredstev so izpostavljene vse domače živali: psi, mačke in druge hišne živali, kakor tudi rejne živali. Še posebej so na poke pirotehničnih sredstev občutljivi psi in konji.
Pokanje petard in ostalih pirotehničnih sredstev povzroča živalim velik in nepotreben stres, pa tudi dolgotrajen strah. Večina živali namreč sliši bolje kot ljudje, zato jim pokanje lahko povzroča celo fizično bolečino.

Zakon o zaščiti živali prepoveduje obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi. Kadar so ta dejanja storjena naklepno in imajo za posledico hujšo poškodbo, dalj časa trajajoče trpljenje ali pa žival zaradi tega celo pogine – gre za sum kaznivega dejanja mučenja živali. Za takšno kaznivo dejanje je v določilu Kazenskega zakonika predvidena denarna kazen ali zaporna kazen do enega leta.

Najboljša izbira za zaščito in dobrobit živali pa je popolna opustitev uporabe pirotehničnih sredstev.

Z živalmi sobivamo – spoštujmo jih in bodimo do njih pozorni ter prijazni, poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.