Upokojenci, 7. protikoronski zakon je potrjen! Preberite, koliko dodatka boste prejeli

Razmišljajte pozitivno. (foto: freepik. com)

Včeraj pozno zvečer je državni zbor sprejel sedmi protikoronski zakon, vreden 550 milijonov evrov. Tudi ta prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa tako kot prvi protikoronski zakon dodatke za najbolj ranljive skupine prebivalstva, med njimi upokojence, študente in družine. V njem je zapisana tudi možnost upokojevanja.

Upokojevanje za tiste, ki izpolnjujejo starostno pokojnino

Zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, bo lahko delodajalec odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Pri tem bo imel delavec pravico do odpravnine.

Nikogar ne želimo prisilno odsloviti,” je o tem dopolnilu dejal Jožef Horvat (NSi). A če bo delodajalec na nekem delovnem mestu, ki ga zaseda delavec z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, potreboval mlajšo silo, bo lahko prekinil pogodbo o zaposlitvi. “Tak delavec se bo torej upokojil in imel zagotovljeno vso socialno varnost,” je dejal Horvat.

Solidarnostni dodatek za upokojence

Tako kot spomladi, pa je vlada tudi v sedmem protikoronskem paketu namenila del denarja za upokojence. Tako bodo tisti, ki prejemajo najnižje pokojnine, deležni solidarnostnega dodatka.

300 evrov dodatka bodo prejeli upokojenci, ki imajo pokojnino v višini do 510 evrov.

230 evrov dodatka bodo prejeli upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini od 510,01 do 612 evrov.

130 evrov dodatka pa bodo prejeli upokojenci, katerih pokojnina znaša od 612,01 do 714 evrov.

Izplačilo do 15. januarja 2021.

Objavil/a Janez Janša dne Torek, 29. december 2020