Najpogostejša vprašanja in odgovori glede cepljenja proti covid-19

0
482
Foto: freepik.com

V prispevku boste našli odgovore na najpogostejša vprašanja glede cepljenja proti covid-19.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so pripravili odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi s cepljenjem proti covid-19.

»Vsak posameznik lahko pomembno prispeva k preprečevanju širjenja virusa. Najpomembnejše je upoštevanje previdnostnih ukrepov, to pomeni vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2 m, pravilno nošenje maske, skrb za higieno rok. Zmanjšajmo stike in v primeru bolezni ostanimo doma. Ko bomo na vrsti, se cepimo. Z vsem tem izkazujemo skrb zase in za vse okrog nas,” poudarjajo pri NIJZ.

Ali se bo življenje vrnilo v stare tirnice, sedaj, ko je na voljo cepivo?

S prvimi dostopnimi odmerki cepiva bodo najprej cepljeni tisti, ki so najbolj ogroženi, potem ostali. Kolektivna imunost se bo dosegala počasi. Vrnitev k dejavnostim pred pandemijo se ne bo zgodila čez noč.

Razvoj cepiva je potekal nenavadno hitro. Skrbi me, da zato cepiva niso varna.

Do hitrega razvoja cepiva je prišlo v želji po obvladovanju koronavirusne bolezni, ki je korenito spremenila ves svet. Vsa cepiva morajo iti skozi enake točno določene procese, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Cepiva covid-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi.  Res je, da je bila časovnica strnjena, vendar se vmesnih korakov ni preskočilo. Nadzor varnosti cepiv se bo nadaljeval. Skrb je odveč – cepivo je varno in učinkovito.

S prvimi dostopnimi odmerki cepiva bodo najprej cepljeni tisti, ki so najbolj ogroženi, potem ostali.(foto: freepik.com)

Kaj želimo doseči s cepljenjem?

Cilj cepljenja je preprečiti širjenje novega koronavirusa in zmanjšati umrljivost in število hospitalizacij zaradi covid-19 ter zaščititi prebivalce, ki so najbolj izpostavljeni okužbam.

Zakaj je pomembno, da se cepimo? Ali ni dovolj, da se držimo zaščitnih ukrepov?

Samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-COV-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi.

Ali ima cepivo kakšne neželene učinke?

Tako kot vsako cepivo, ima lahko tudi cepivo proti novemu koronavirusu neželene učinke, vendar so blagi in prehodnega značaja. Včasih se na mestu cepljenja pojavita bolečina in oteklina, ki trajata nekaj dni, lahko se pojavijo utrujenost, glavobol, mišične bolečine in splošno slabo počutje (kot pri blažji gripi) ali rahlo povišana telesna temperatura. Hujši zapleti so izredno redki.

Ali sem po cepljenju takoj zaščiten in zame varnostni ukrepi ne veljajo več?

Po prejemu zadnjega odmerka cepiva traja 2-3 tedne, da se imunost popolnoma razvije. Priporočeni ukrepi še vedno veljajo: vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2 m, pravilno nošenje maske, pravilna in natančna higiena rok.

Lahko zaradi cepljenja zbolim za koronavirusno boleznijo?

Ne. Zaradi cepljenja ne morete zboleti s covid-19. Je pa mogoče, da ste se z virusom okužili že pred cepljenjem in takrat še niste imeli simptomov.

V medijih se pojavljajo nasprotujoča si mnenja in teorije zarote glede koronavirusne bolezni in cepljenja. Zmeden sem in imam veliko vprašanj. Kaj naj storim?

Zaradi široke uporabe spleta in družbenih medijev je na voljo veliko različnih informacij, tudi na področju koronavirusne bolezni in cepljenja. Niso vse resnične, potrebna je kritična presoja. Informacije pridobivajmo iz kredibilnih in uradnih virov ter od strokovnjakov, ki se s področjem ukvarjajo. Upoštevajmo vsa priporočila za javno zdravje. Poleg tega bomo za splošno javnost vzpostavili tudi posebno spletno mesto na NIJZ, na katerem bomo zbrali ključne informacije o cepljenju in cepivih.

Je smiselno cepiti tudi tiste, ki so covid-19 že preboleli?

Zaenkrat ni dovolj informacij koliko časa bo trajala zaščita (naravna imunost) po preboleli bolezni. Lahko, da bo bolj kratkotrajna, potrebne so dodatne študije, da bomo to bolje razumeli. Cepljenje je smiselno, ker je možno, da bi lahko bila zaščita po cepljenju celo dolgotrajnejša kot po preboleli bolezni.

Kako se bo naše življenje spremenilo, ko in če bodo dobro precepljeni starejši, zdravstveni delavci?

Dobra precepljenost starejših bi zelo zmanjšala število smrti in težkih potekov bolezni in na ta način delno razbremenila bolnišnice oz. zdravstveni sistem. Vendar bodo ukrepi še vedno potrebni, saj bo še vedno veliko ljudi nezaščitenih in bi brez ukrepov lahko številke zbolelih vseeno zelo narasle.

Kako sem zaščiten/a pred covidom po prvem prejetem odmerku cepiva?

Shema cepljenja je sestavljena iz dveh odmerkov v razmiku 21 dni. Po prejetem prvem odmerku je pred okužbo s SARS -CoV-2 zaščitena dobra polovica cepljenih oseb. Teden dni po drugem odmerku je zaščitenih več kot 95 % cepljenih. Če cepljena oseba kljub vsemu zboli, je potek bolezni lažji kot pri osebi, ki ni bila cepljena.

Še več boste našli tukaj.