Premier Janez Janša: “Pred nami sta dva meseca, ki bosta težja od mesecev, ki so za nami”

Premier Janez Janša (Predsednik vlade | Avtor Kabinet predsednika vlade)

Včeraj je potekalo letno srečanje štirih predsednikov, ki pa so ga posvetili tudi spopadanju z epidemijo covida-19.

Kot je med drugim dejal premier Janez Janša, napovedi strokovnjakov, ki svetujejo Evropski komisiji kažejo, da sta pred nami dva meseca, ki bosta težja od mesecev, ki so za nami.

Kljub temu, da vidimo luč na koncu tunela v obliki cepiv, ki so že odobrena ali pa za katera pričakujemo, da bodo odobrena v prihodnjih tednih in mesecih, je jasno, da do pozne pomladi s precepljenostjo ne bo mogoče v popolnosti zaustaviti širjenja inačice virusa, s katero smo se spopadali doslej,” je povedal premier.

Nadaljeval je, da so pred nami tedni in meseci, kjer bomo morali poleg izvajanja cepljenja in zaščite najbolj ranljivih skupin kombinirati tudi vse ukrepe, ki smo jih poznali letos, in to brez tega novega tveganja, ki postaja znano v zadnjih dneh, to je širjenja mutirane verzije koronavirusa iz domnevnega žarišča v Veliki Britaniji.

To je čas, v katerem bistveno bolj od nestabilnosti potrebujemo stabilnost,” opozarja premier. Strinja se, da bomo koronavirus premagali ter bomo prihodnje leto v predbožičnem času živeli brez mask, a do takrat je še nekaj etap. Po njegovih besedah bo soočenje s koronavirusom toliko bolj uspešno, kolikor bolj bomo v tem času sposobni sodelovati.