KUHAJMO SKUPAJ: Božični čokoladni kolač s skuto

Foto: Selma Bizjak

Za pekač premera 24 cm, višina pekača 10 -12 cm

Za čokoladni biskvit: 150 g moke, 50 g jedilnega škroba, 3 jajca, 100 g sladkorja v prahu, 1 zavitek pecilnega praška, 3 čajne žličke vanilijeve arome, 200 g čokolade za kuhanje, ščešpec soli

Za skutni nadev: 300 g skute, 100 g sladkorja, 70 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn, 1 jajce, 3 čajne žličke vanilijeve arome, 3 jušne žlice mletih bučnic Oljarne SAT, 2 čajni žlički limoninega soka, 1 čajna žlička bourbonske vanilije, 1 kavna žlička bučnega olja Oljarne SAT

Za preliv: 150 ml tekoče smetane za stepanje Pomurskih mlekarn, 100 g čokolade za kuhanje

Potrebujemo še: rdeče sadje (ribez v našem primeru) in kandirano sadje (v našem primeru kandirane cele mandarine).

Priprava:

1. Najprej pripravimo skutno kremo. Vse sestavine zamešamo z električnimi metlicami. Kremo nato postavimo v hladilnik.

2. Čokolado raztopimo na vodni pari in jo ohladimo.

3. V skledi zamešamo jajca s sladkorjem in vanilijevim ekstratom, da nastane puhasta zmes. Dodamo moko, jedilni škrob in pecilni prašek.

4. Vmešamo ½ skutne kreme in dobro premešamo. V maso vlijemo še ščepec soli in tekočo čokolado ter za kavno žličko bučnega olja.

5. Pekač premera 24 cm premažemo z maslom. Vanj vlijemo polovico čokoladne mase. Ker je masa malo bolj gosta, si pomagamo z žlico.

6. Dodamo preostanek skute.

7. In prekrijemo s preostankom čokoladne mase. Z žlico čokoladno maso porazdelimo dokaj enakomerno čez skutni nadev.

8. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj Celzija 50 – 60 minut. Preverimo z lsenim nabodalcem.

9. Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi v pekaču.

10. Medtem pripravimo čokoladni preliv. Smetano segrejemo skoraj do vretja. Kuhališče ugasnemo in v vroči smetani raztopimo na koščke nalomljeno čokolado. Ohladimo.

11. Hladen kolač previdno obrnemo na servirno podlago. Prelijemo ga z ohlajenim čokoladnim prelivom. Okrasimo s svežim in kandiranim sadjem ter posujemo s sladkorjem v prahu in mletimi bučnicami.

12. Posamezno rezino na servirnem krožniku prelijemo še z nekaj kapljicami bučnega olja.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.