Pokojnine bodo z januarjem višje

(foto: Pixabay.com)

Pokojnine se bodo s 1. januarjem prihodnje leto redno uskladile za 2,5 odstotka, usklajeni zneski pa bodo izplačani februarja, je danes potrdil svet pokojninskega zavoda. Na letni ravni bo treba v ta namen izplačati približno 143 milijonov evrov, je povedal zavodov finančni direktor David Klarič.

Višina redne uskladitve prihodnje leto je sicer določena že v proračunskih dokumentih, tako da je omenjeni sklep le ugotovitveni, pa je spomnil Andraž Rangus iz zavoda. Zagotovljena pokojnina, ki jo prejemajo upokojenci s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, bo po redni uskladitvi po njegovih besedah znašala 581,05 evra.

Na seji so sprejeli tudi predlog finančnega načrta zavoda za leto 2021, po katerem bodo prihodki in odhodki izravnani v višini 6,1 milijarde evrov, kar je 4,4 odstotka več od ocene za letos, je povedal Klarič, ki je tudi namestnik generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Med zavodovimi prihodki največji delež predstavljajo prispevki za socialno varnost, ki so za leto 2021 načrtovani v višini 4,7 milijarde evrov. To je 1,9 odstotka več od ocene za letos. Med odhodki pa največ znašajo sredstva za pokojnine, ki so za prihodnje leto načrtovana v višini 5,2 milijarde evrov. To je 5,6 odstotka več od ocene za letos. Pri tem je upoštevano predvideno 1,1-odstotno povečanje števila prejemnikov pokojnin.

Po Klaričevih besedah bo glede na finančni načrt letni dodatek tudi prihodnje leto izplačan junija in bo pet evrov višji kot letos. Pet različnih zneskov se bo gibalo od 135 do 445 evrov. Novost pa je, da se bo prejemnikom sorazmernih pokojnin, pri katerih skupni znesek pokojnine znaša do 525 evrov, letni dodatek izplačal v celoti, je izpostavil.

V razpravi je več članov sveta ugotovilo, da se vse bolj zmanjšuje število invalidskih upokojencev. Po projekcijah naj bi jih bilo prihodnje leto 2,3 odstotka manj. Klarič je pri tem pojasnil, da je invalidskega upokojevanja res vse manj tudi zato, ker so dela bolj varna. Varnost in zdravje pri delu se izboljšujeta, je poudaril.

STA