Najpogostejše napake, ki jih nehote počnemo pri pripravi zelenjave

Poletje ponuja izobilje zelenjave. (foto: Pixabay.com)

Pri pripravi in kuhanju zelenjave nehote počnemo napake, s katerimi pa uničujemo vitamine in minerale. Preberite, katere so.

Zelenjava spada med najbolj zdravo prehrano, vsebuje številne minerale in vitamine. A kaj, ko nehote le te pogosto s pripravo uničimo.

Svežo zelenjavo porabite čim prej

Tisti trenutek, ko zelenjavo odrežemo, se začne odštevanje. To pomeni, da dlje časa, ko bomo zelenjavo hranili in je ne uporabili, manj bo v njej vitaminov in mineralov.

Kako to preprečiti? Če imajo več zelenjave in je ne moremo hitro porabiti, jo moramo shranjevati v hladnem in temnem prostoru. Če imate primerno klet, jo shranjujte tam, v nasprotnem pa jo dajte v hladilnik. S pravilnim shranjevanjem boste upočasnili izgubo hranilnih snovi.

Prav tako se držite pravila, da zelenjave ne čistite, ne režete stran korenin, listov, pustite jo, saj na tak način ohranjate vitamine in minerale.

Zelenjavo kuhajte čim krajši čas .(foto: pixabay.com)

Pravilno kuhanje zelenjave

Tudi kuhanje zelenjave lahko uniči veliko zdravilnih snovi. Še posebej občutljivi so vitamini B1, B6 in C, folna kislina. Vitamini in minerali se uničujejo, če zelenjavo kuhamo dlje časa. Dlje kot jo bomo kuhali več hranilnih snovi bomo izgubili.

Na kuhanje pa so manj občutljivi vitamin A, riboflavin in minerali.

Nasveti, ki ohranijo vitamine med kuhanjem

Zelenjavo kuhajte čim krajši čas, priporoča se kuhanje nad soparo. Če je mogoče, jo kuhajte z olupki, ne pogrevajte je. Ko zelenjavo kuhate, jo režite na večje kose, vodo, v kateri ste jo skuhali pa ne zavrzite, uporabite jo za jušno osnovo, saj vsebuje hranilne snovi.