Rak ustne votline: Prepoznate znake?

(foto: Freepik.com)

Rak ustne votline se najpogosteje pojavi pri osebah, ki so starejše od 50. let. Če v ustih zaznate neobičajne spremembe, jih nikar ne ignorirajte! Preberite, kakšni so znaki tega raka.

O raku ustne votline je danes potekala novinarska konferenca, na njej pa je maksilofaciali in oralni kirurg Tadej Dovšak opozoril na neznačilne simptome raka ustne votline.

90 odstotkov raka ustne votline nastane na 20 odstotkih površine ustne votline,” je dejal Dovšak in pojasnil še, da je 60 odstotkov raka, odkritega ob prvem pregledu, že v napredovalni obliki. Najpogostejša dejavnika, ki pripomoreta k nastanku te oblike raka sta kajenje in uživanje alkohola, najpogosteje pa se pojavi pri starejših od 50 let.

Maksilofaciali in oralni kirurg ter vodja operativne dejavnosti na kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana Vojko Didanovič je na novinarski konferenci izpostavil, da je raka ustne votline preprosto odkriti s kratkim in preprostim pregledom ustne votline. Kljub temu ta oblika raka ni nekaj, kar bi bolnika hitro pripeljalo k zdravniku, bolniku v začetku ne povzroča težav. “Ljudje ne smatrajo, da je neka sprememba v sluznici ali neka težava v ustih tisto, kar jih mora skrbeti,” je dejal. Opozoril je, da skoraj leto dni epidemije, ko nekdo ne pride na pregled, lahko pomeni napredovanje raka, pri katerem velja, da bolj kot ta napreduje, slabše so možnosti preživetja in posledice zdravljenja.

Rak ustne votline je močno socialno in ekonomsko pogojen, gre pa tudi za enega izmed 15 najpogostejših rakov na svetu, je povedal podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije in predsednik odbora za zobozdravstvo Krunoslav Pavlović. Z zgodnjim odkritjem te vrste raka je po njegovih besedah njegovo zdravljenje lažje, uspešnejše in ima manjše posledice na kakovost življenja posameznika ter zdravstveno blagajno stane manj, kot napredujoče oblike raka ustne votline.

Foto: freepik.com

Kakšni so znaki raka ustne votline?

Če pri sebi opazite enega ali več spodaj naštetih znakov in če ti znaki trajajo dlje kot dva tedna, obiščite svojega osebnega zdravnika ali zobozdravnika, ki vas po ustrezno pregledal.

Rak ustne votline lahko nastane kot oteklina, ki ne izgine, kot neboleča razjeda, ki se noče pozdraviti ali pa kot bela ali rdeča lezija.

Znaki, ki lahko nakazujejo na raka ustne votline so še: nenadna izguba telesne teže, nepojasnjene otekline, nepojasnjeno krvavenje iz ustne votline, dolgotrajne otekline vratu, otopelost in nenavaden občutek ustnic ali jezika, majavi zobje, rana po ekstrakciji, ki se ne zaceli, težave z žvečenjem, požiranjem ali govorom, bolečine žrela, sprememba glasu, oteklina, ki onemogoča nošenje proteze, bolečina v ušesih.

Področja, ki jih pogosteje zajame rak ustne votline so: jezik, notranjost lic, mehko ali trdo nebo, ustno dno, ustnice, dlesni.

Vir: STA, zobozdravnikmaribor.si,