KUHAJMO SKUPAJ: Jabolčna pita Vesna

0
2117
Foto: Selma Bizjak

Ta odlična jabolčna pita je nastala po receptu meni drage Vesne, ki živi v Švici. Nekega dne mi je poslala recept in napisala “To moraš poskusiti, to je tako dobro … bolano dobro”. In sem si zadala, da ga preizkusim.

In ker je res, nenormalno dobra ta jabolčna pita, sem si drznila in recept objavila na svojem blogu. “Ker to morate probat!”

Vesna, pa ne bodi jezna :-*

Za pekač premera 28 cm potrebujemo:

3 – 4 jabolka, polovico limone, 2 jajci, 1,8 dl tekoče sladke smetane, 1 dl mleka, 1 + 4 jž sladkorja, 3 jž mletih mandljev, 1 čž jedilnega škroba, 1 ščep cimeta, 3 jž marelične marmelade, 2 jž jabolčnega soka, listnato testo okrogle oblike ali krhko testo, ki ga lahko pripravimo doma in zanj potrebujemo:

250 g moke, 60 g sladkorja, 1 ščepec soli, 160 g hladnega masla, 1 jajce, 1 rumenjak

Priprava krhkega testa:

  1. Presejano moko, sladkor in sol stresemo v skledo in dobro premešamo.
  2. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in nežno vmešamo, da dobimo drobtinasto strukturo.
  3. Dodamo še jajce in rumenjak. Sestavine na hitro zgnetemo v homogeno testo.
  4. Na pomokani delovni površini testo razvaljamo v krog, debeline 2 – 3 mm.
  5. Razvaljano testo previdno predenemo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač. Nežno ga pritisnemo ob dno in ob obod pekača. Odvečno testo odstranimo ter oblikujemo lep rob.
  6. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, potem nanj položimo peki papir in posujemo s suhim fižolom.
  7. Krhko testo pečemo v prej ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija 10 minut. Nato odstranimo fižol in peki papir. Testo pečemo še 10 – 12 minut.
Foto: Selma Bizjak

Priprava listnatega testa:

  1. Okroglo listnato testo skupaj s peki papirjem položimo v pekač, ga lepo potisnemo ob obod pekača in odstranimo morebitne ostanke testa.
  2. Testo po dnu večkrat prebodemo z vilicami.

Priprava nadeva:

  1. Po testu razporedimo mešanico 1 jž sladkorja in mletih lešnikov.
  2. Jabolka narežemo na tanke krhlje (olupek po želji odstranimo, jaz ga nisem).
  3. Pokapljamo s sokom polovice limone.
  4. Krhlje lepo razporedimo v krogu po testu.
  5. V skledi razžvrkljamo jajci, tekočo sladko smetano, mleko, 4 jž sladkorja, jedilni škrob in cimet.
  6. S to mešanico enakomerno prelijemo jabolka.
  7. Postavimo v pečico in pečemo prvih 15 minut pri 200 stopinjah Celzija in vklopljeni ventilaciji.
  8. Po 15 minutah temperaturo znižamo na 170 stopinj Celzija.
  9. Če imamo listnato testo izklopimo ventilacijo in pečemo pokrito s peki papirjem še 20 – 25 minut, da nadev zakrkne.
  10. Če imamo krhko testo, pustimo ventilacijo vklopljeno in pečemo še dodatnih 30 minut.
  11. Pred koncem peke marmelado v lončku segrejemo.
  12. Z njo prelijemo še vročo pito.
  13. Jabolčno pito ohladimo in postrežemo.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.