Vlada večino ukrepov podaljšala za en teden – kateri se bodo sprostili najhitreje?

0
6521
Maske bodo obvezne tudi na prostem. (foto: freepik.com)

Vlada je večino ukrepov za zamejitev epidemije covida-19 podaljšala za teden dni, med drugim zaprtje neživilskih trgovin, prepoved zbiranja ter gibanja po državi, izobraževalne ustanove ostajajo zaprte. Za prihodnjih 14 dni je podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask, zaustavitev javnega prometa in omejitve izvajanja športnih dejavnosti.

Vlada je danes tudi napovedala obravnavo in sprejem načrta odpiranja oz. sproščanja ukrepov za zamejitev covida-19 za naslednji teden oziroma najpozneje danes teden, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Načrt mora pripraviti strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ob tem mora tudi pripraviti pogoje, kdaj bi lahko prišlo do sproščanja ukrepov.

Če se bo nadaljeval trend zmanjševanja števila novih okužb tudi v prvem delu prihodnjega tedna, bo to “dobra napoved, ki bo lahko omogočila dovolj realno prognozo o tem, kaj lahko pričakujemo do konca tega leta oz. čez praznike“, je dodal.

Odločitev, ali je mogoče v kratkem odpreti osnovne šole za pouk prve triade, bo vlada sprejela prihodnji teden “v luči morebiti spremenjenih epidemioloških razmer“, je še povedal Kacin. Če bi se odprle šole, pa bi se verjetno moral sprostiti tudi javni promet, je dodal. Ob morebitnem sproščanju ukrepov pa se bodo verjetno najprej zagnale tiste dejavnosti, ki se opravljajo individualno, kot so frizerji, kozmetični saloni itd.

“Ti ukrepi trajajo že dolgo, na drugi strani pa verjetno zagotovo ne bi prispevali k širitvi okužbe. Nasprotno, v prihodnje bo bolje opravljati te usluge v posebej za to urejenih salonih, ki izpolnjujejo vse standarde, kot pa da se te usluge opravljajo na terenu – v garažah, stanovanjih – in se s tem lahko žal nehote širi tudi virus. O teh stvareh bo vlada razmišljala, ko bodo za to pripravljeni predpogoji,” je dejal.

V. d. direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na novinarski konferenci povedala, da epidemiološka slika v državi in razmere v bolnišnicah še ne omogočajo sproščanja ukrepov. Zato je vlada za en teden podaljšala veljavnost začasnega zaprtja neživilskih trgovin, delovanja avtošol, začasnega zaprtja kulturnih ustanov in kinodvoran, prepovedi zbiranja ljudi, razen družinskih članov in članov skupnega gospodinjstva, ter ukrepov na mejnih prehodih in notranjih mejah. Prav tako za teden dni ostajajo zaprta vrata vrtcev, razen za nujne primere, osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter visokošolskih zavodov.

Opozorila je, da virus še vedno kroži v populaciji. Možno ga je zamejiti, a to pomeni nadaljnje izvajanje ukrepov. Noben ukrep sam po sebi namreč ne bo preprečil širjenja virusa, ampak k obvladovanju širjenja lahko znatno pripomore upoštevanje več ukrepov. Dodala je, da se vsi zavedajo, da je “covid-19 močno zažrt v naša življenja, a pomembno je, da “se zavedamo, da je z upoštevanjem ukrepov skupaj res lahko naredimo, da se širjenje te okužbe zmanjša“. “Vse nas pesti izčrpanost, nekateri delajo dneve, tudi noči, marsikdo je prikrajšan za marsikaj. Ampak poskušajmo zdržati teh nekaj dni in vsi skupaj verjamemo, da bomo čez 10 ali 14 dni lahko nekatere ukrepe sprostili,” je povedala.

Povzeto po STA

‼️ [PODALJŠANJE UKREPOV ZA OMEJITEV EPIDEMIJE] Trenutna epidemiološka slika in razmere v bolnišnicah še ne omogočajo…

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Četrtek, 26. november 2020