Prepoznajte simptome anemije

(foto: freepik.com)

Pomanjkanje železa v krvi je problem tretjine svetovnega prebivalstva, ki lahko zelo vpliva na kakovost življenja, zdravje in dobro počutje, pa tudi na odpornost, ki je v boju z epidemijo posebej pomembna. Ozaveščanju o skrbi za zadostno količino železa v krvi je namenjen današnji mednarodni dan pomanjkanja železa v krvi.

Železo ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju energije in normalnemu delovanju možganov.

Anemija je pogostejša pred menopavzo
To stanje lahko prizadene vse ljudi, je pa pogostejše pri ženskah, posebej pred menopavzo, v nosečnosti in po porodu, pa tudi pri otrocih do 5. leta starosti, pogosteje se pojavi tudi pri ljudeh s povečano telesno težo. Potreba po železu se poveča tudi ob večjih fizičnih obremenitvah.

Simptomi anemije
Simptome anemije lahko opazimo, lahko jih občutimo. Pri nekaterih občutimo njihove posledice, saj nas upočasnijo in onemogočajo opravljanje vsakdanjih obveznosti.

Značilni simptomi anemije so: vnetje požiralnika, vnetje ustne sluznice jezika, težave s požiranjem, želja po uživanju neobičajnih stvari (led, glina, zobna pasta …), razpoke ustnih kotov (ragade), sindrom nemirnih nog, nohti v obliki jušne žlice …

Neznačilni simptomi so: slabo počutje, utrujenost, motnje koncentracije, slabša delovna storilnost, bledica kože, izguba apetita, bolečine v prsih, pospešen srčni utrip …

Kadar gre za hudo anemijo, s koncentracijo hemoglobina pod 70 g/l se pojavijo resnejši, tudi življenje ogrožajoči simptomi.

Živila, ki vsebujejo železo

K zadostni količini železa v krvi lahko pripomoremo tudi z ustrezno prehrano. V telo ga je mogoče vnesti na primer z uživanjem mesa, rib, morskih sadežev, semen, žit, oreščkov in zelene listnate zelenjave. Hkratno uživanje vitamina C oz. živil, ki so z njim bogata, poveča absorpcijo železa v telo, na drugi strani pa jo zmanjšuje uživanje kave in pravega čaja.

Vir: STA, Prepoznavanje simptomov anemije (Lek)