KUHAJMO SKUPAJ: Borovničeva torta iz mletih bučnic

Foto: Rudi Uran

Za pekač premera 22 cm

Za biskvit: 150 g moke, 2 čajni žlički pecilnega praška, 80 g fino mletih bučnih semen, 80 g sladkorja, 1 ščepec soli, 2 jajci, 80 ml sončničnega olja, 20 ml bučnega olja, 175 ml naravnega pinjenca.

Za premaz in nadev: 250 g borovničevega pireja ali borovničevega džema, 250 ml smetane za stepanje, mlete bučnice za posip

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

2. Dno pekača obložimo s peki papirjem, obod pekača pa namažemo z maslom.

3. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom ter vmešamo fino leta bučna semena.

4. Dodamo še sladkor, ščepec soli ter jajci.

5. Med mešanjem dodamo še sončnično ter bučno olje.

6. Premešamo.

7. Vlijemo še pinjenec in na hitro premešamo.

8. Maso prelijemo v pripravljen pekač.

9. Pečemo 45 minut. Preverimo z lesenim nabodalcem.

10. Torto ohladimo.

11. Medtem stepemo smetano s sladkorjem.

12. Ohlajenemu biskvitu odrežemo vrhnjo plast in ga namažemo z borovničevim pirejem ali džemom.

13. Na koncu pa s pomočjo dresirne vrečke in nastavka nadevamo še stepeno smetano.

14. Čez posujemo fino mleta bučna semena.

Biskvit lahko pripravimo večer preden bomo torto dekorirali. Pečenega ohladimo in zavijemo v pvc gospodinjsko folijo. Drugi dan je namreč biskvit bolj prepojen in mehak.

Torto hranimo v hladilniku največ dva dni.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.