Alkohol ni rešitev za osamljenost in stisko

0
69
Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju. (foto: Freepik.com)

Veliko je razlogov, zaradi katerih starejši ljudje pijejo. Vse pa odtehta dejstvo, da je življenje v starosti bolj optimistično, odprto, doživeto, dejavno, zdravo, samostojno, sproščeno, radovedno, samozavestno, ustvarjalno in pristno družabno, če ni otopelo z alkoholom.

Že od mladih nog je soseda moje babice. Za njeno čezmerno pitje vedo samo domači in sosedje, saj pije alkoholne pijače samo doma in se v takem stanju ne kaže drugim; ni poznana kot oseba, ki ima težave z alkoholom. Ne zanemarja družine in stanovanja. Vendar ni srečna. Včasih jo je veselilo pisanje, a zdaj skoraj ne piše več. Njen svet vse bolj postajajo štiri stene.

Alkoholne pijače so v Sloveniji lahko dostopne. Popijemo jih precej več od povprečne evropske porabe. Vsak dan pije vsak sedmi Slovenec po 65. letu starosti, vsak peti pije tvegano, vsak deseti odrasli prebivalec Slovenije pa je z alkoholom zasvojen, to je bolezensko odvisen od njega.

Sedaj smo vsi – tako mladi kakor starejši – zaradi širjenja bolezni covid-19 več sami doma; pred strahom, negotovostjo ali celo sami pred sabo bi najraje nekam pobegnili. Zato je še toliko pomembneje, da ne sežemo po alkoholu – to je najbolj jalov beg. Zdravje vam bodo krepile naslednje dejavnosti:


Dobro preživimo dan. Zjutraj naredimo načrt, kaj bomo počeli čez dan in se tega držimo. Vzamemo si čas za delo, za počitek, gibanje, razvedrilo in za svoje bližnje – vsakega nekaj. Nekaj dejavnosti naj bo vsak dan ob isti uri, na primer obroki in čas za delo. Z rednim ritmom in dobrim načrtom gre lažje!

Vzdržujmo stik z drugimi. Vsak dan imejmo vsaj en lep stik z nekom od svojih bližnjih, prijateljev ali znancev. Če živimo sami, jih pokličimo po telefonu. Ali poznamo koga, ki je še posebej osamljen? Pokličite njega! Izmenjamo z njim kako lepo doživetje; povemo mu, kaj smo v preteklem tednu doživeli; vprašajmo ga po njegovih izkušnjah. Lepi stiki nas bogatijo!

Redno se gibajmo. Vsak dan se za pol ure odpravimo na sprehod ven, če je možno v naravo. Če ne moremo ven, hodimo po stanovanju in naredimo nekaj telovadnih vaj. Enkrat na teden pojdimo na daljši pohod. Krepitev telesa krepi tudi duha!

Z zdravim življenjskim slogom ohranjamo dobro počutje in zdravje. (foto: Freepik.com)

Več informacij o preprečevanju škodljive rabe alkohola med starejšimi najdete na: http://www.instantonatrstenjaka.si/zasvojenosti/projekti/38.html

Če ste starejši in imate težave z alkoholom oziroma pri svojcu opažate, da vse bolj tvegano pije ter potrebujete nasvet, nam lahko pišete na [email protected] ali pokličete na telefon 01/433-93-01, kjer smo dosegljivi vsak delovni dan od 9. do 15. ure.

Avtorica članka: Ana Ramovš, dr. med.