Od tega minerala bežijo vsi virusi, preberite, kje ga najdete največ

Foto: freepik.com

Jod spada med pomembne minerale, ki pomagajo pri vzdrževanju dobre imunske odpornosti, preprečuje razvoj bolezni, uničuje viruse. Preberite, v kateri hrani ga boste našli največ.

Pred vrati je sezona gripe, žal pa tudi število obolelih za novim koronavirusom še kar narašča. Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na nevarnost koronavirusa in gripe ob istem času.

Prav zato je še toliko bolj pomembno, da sami kar najbolje poskrbimo za zdravje, se gibamo, pijemo zadosti tekočine in jemo zdravo hrano, ki je bogata z vitamini in minerali. Pomembno je, da se izogibamo stresu, da zadosti spimo in opustimo kajenje ter prekomerno pitje alkohola.

V boju proti infekcijam pa veliko vlogo igra tudi jod, saj pomaga krepiti imunsko odpornost. O jodu je bila tako pred kratkim objavljena študija dr. Garryija Warrena v publikaciji ResearchGate, kjer svetuje, kako povečati dnevni vnos joda. Ta naj bi igral pomembno vlogo tudi pri preprečevanju bolezni covid-19.

Morska hrana vsebuje dovolj joda. (foto: pexels.com)

Jod naj bi preprečeval razvoj in širitev virusa po telesu. Zato strokovnjak svetuje, da vsak dan vnesemo v telo od 1,5 do 2,4 miligrama joda (odvisno od naše teže). Najboljši način, kako v telo vnesti jod, pa je preko hrane in pijače, še poudarja strokovnjak.

Kje najdemo največ joda?

Živila, ki vsebujejo jod, so morske ribe, kuhinjska sol, morski plodovi, vsebujejo pa ga tudi ananas, korenje in alge.