Obveščamo: Epidemija se še ne umirja

Vladni govorec Jelko Kacin | Avtor Nebojša Tejić/STA

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Milivoj Piletič, dr. med., ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.

Vladni govorec Kacin je uvodoma predstavil epidemiološke podatke. Včeraj je bilo opravljenih bistveno manj testiranj kot pretekle dni, in sicer le 1742, potrjenih je bilo 470 primerov, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov znašal 26,98 %. Podatki kažejo, da se, kot iz dneva v dan ponavljajo zdravniki in epidemiologi, epidemija bistveno še ne umirja, Kacin pa je izpostavil, da pa se zdi, da se razmere vendarle ne poslabšujejo. Virusa je, verjetno še zlasti na delovnih mestih, še vedno več, kot pa ga uspemo identificirati oz. potrditi, zato se število okužb še ne znižuje.

Dr. Piletič je predstavil stanje v novomeški bolnišnici in orisal razmere v prvem valu epidemije, ki je vse presenetil. A, kot je poudaril, so pridobili bogate izkušnje, ki so jih uporabili za ustrezno pripravo na drugi val. Že v prvem valu so odlično sodelovali z deležniki iz lokalnega okolja, med njimi je vladala velika medsebojna solidarnost na vseh področjih, od kadrovskega do zaščitne opreme, ki jo je v tistem obdobju zelo primanjkovalo. Drugi val so pričakali pripravljeni, tako organizacijsko kot z dovoljšno zalogo zaščitne opreme za zaposlene. 11. septembra so najprej odprli negovalno bolnišnico, ki je bila namenjena pomoči domovom za starejše, kjer so se pojavili izbruhi okužb, 9. oktobra pa so prešli na oskrbo akutno obolelih bolnikov. Uvedbo covid bolnišnic dr. Piletič ocenjuje kot dobro odločitev. Trenutno je njihova največja skrb vdor okužb v bolnišnico preko asimptomatskih zaposlenih in bolnikov. Zato bodo začeli čim prej, predvidoma v sredini naslednjega tedna, z uporabo hitrih antigenskih testov.

Vir: Vlada RS