Robert Carotta: V bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij

(foto: Freepik.com)

Koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta ocenjuje, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij v drugem epidemičnem valu in da se bo število hospitaliziranih v prihodnjem tednu počasi začelo zmanjševati. A Carotta poudarja, da se bo to zgodilo, če ne bo kakšnega novega izbruha, ki si slovensko zdravstvo ne more privoščiti.

Carotta je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da se razmere v bolnišnicah umirjajo, čeprav je stanje še vedno zelo napeto. Vidi pa luč na koncu tunela v dejstvu, da se število hospitalizacij ne veča več tako hitro, zato upa, da smo v drugem epidemičnem valu dosegli vrh oz. plato.

Kljub temu, da so v četrtek na novo v bolnišnice sprejeli 110 covidnih bolnikov, pa je pomembna krivulja oz. trend števila hospitalizacij, ki ne raste. Carotta pričakuje, da bo ta krivulja postopno padala, a “nikakor ne moremo računati, da bi število hospitalizacij nenadoma padlo”, saj covidni bolniki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici dalj časa.

Sicer pa številke, kot je opozoril, ne odražajo “realne vojne, ki se bijejo po bolnišnicah”. Opozoril je, da je zdravstveni sistem do konca obremenjen in kakšnega sunkovitega vala ne bo zdržal.

Carotta, ki je koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje, pravi, da njegov telefon v teh dneh zvoni bistveno manj. Doslej so med bolnišnicami premestili 778 bolnikov s covidom-19, ta trend pa se v zadnjem času zmanjšuje, kar po njegovem mnenju pomeni, da bolnišnice v večini primerov zmorejo obvladovati svoje bolnike. Medtem ko je bilo prejšnji teden v povprečju 16 premestitev na dan, so jih v četrtek opravili le še pet.

Povzeto po STA