KUHAJMO SKUPAJ: Testenine v paradižnikovi omaki z mesnimi kroglicami

Foto: Selma Bizjak

To je jed, ki jo imam v spominu še iz otroštva, ko je mama pripravila špagete s paradižnikom in polpetkami; tako smo jedi namreč rekli, oziroma ji še rečemo Primorci. Jed izhaja iz Italije, od koder prihajajo tudi testenine – pašta; špageti, makaroni, bavetke, … imena, ki izhajajo iz italijanščine in predstavljajo različne vrste testenin.

V receptu tega tedna sicer lahko uporabimo katerokoli vrsto testenin, a omaka se najbolj poda k špagetom ali bavetkam (bavette – ploščati špageti ali linguette – jezički).

Za 4 osebe potrebujemo:

Za ocvrte mesne kroglice: 400 g mešanega mletega mesa, sol, poper, 2 strta stroka česna, šopek svežega peteršilja, 1 jajce, 1 žemlja (nekaj dni stara), 1 jž olja, krušne drobtine

Za paradižnikovo omako: 800 ml paradižnikov sorte pelati, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, sol, olivno olje, 1 jž sladkorja, 1 čž balzamične glazure, 6 lističev sveže bazilike, črne in zelene olive

Potrebujemo še: olje za cvrtje, parmezan ali zorjen ovčji sir.

Foto: Selma Bizjak

Priprava:

  1. Najprej pripravimo mesno maso za ocvrte mesne kroglice.
  2. Nekaj dni staro žemljo namočimo v hladni vodi.
  3. V večji skledi zmešamo meso, sol, poper, strt česen, dodamo olje, sesekljan sveži peteršilj. Vse dobro pregnetemo.
  4. Dodamo med rokami ožeto, namočeno žemljo.
  5. Dodamo še jajce in vse na rahlo pregnetemo.
  6. Oblikujemo majhne kroglice, premera 2 – 3 cm, ki jih povaljamo v krušnih drobtinah.
  7. Nato sledi priprava paradižnikove omake.
  8. V večjo, globoko ponev damo nekaj žlic olivnega olja, na njemu zarumenimo sesekljano čebulo. Dodamo dva strta stroka česna. Počakamo, da česen zadiši in dodamo sesekljane pelate in ves njihov sok.
  9. Premešamo. Dodamo sladkor, balzamično glazuro, sol.
  10. Vmešamo narezane olive.
  11. Kuhamo 20 minut ter dodamo sveže lističe bazilike.
  12. Premešamo, kuhamo še 5 minut in odstavimo.
  13. Medtem, ko se omaka kuha, v vročem olju ocvremo mesne kroglice.
  14. Ocvrte odložimo na papirnato kuhinjsko brisačko, da vpije odvečno maščobo in jih vmešamo v paradižnikovo omako.
  15. Med kuhanjem paradižnikove omake skuhamo tudi testenine po navodilih proizvajalca in jih odcedimo.
  16. Odcejene vmešamo v omako. Pustimo, da nekaj minut počivajo v omaki; toliko, da se z njo prepojijo.
  17. Zraven ponudimo parmezan ali zorjen ovčji sir. Seveda ne sme manjkati niti nekaj kapljic olivnega olja.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.