Rak trebušne slinavke: Pravočasno prepoznajte znake!

Simptomi, ki so najpogosteje povezani z zgodnjim rakom prostate, so pogosto uriniranje, slaboten ali prekinjen tok urina, bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem in krvav seč. Foto: freepik.com

Za rakom trebušne slinavke v Sloveniji letno zboli več kot 400 ljudi, umre pa jih več kot 380. Pet let po diagnozi živi le še okrog pet odstotkov bolnikov. Z zgodnjim odkrivanjem te bolezni lahko zelo olajšamo zdravljenje in povečamo možnost za preživetje, ob dnevu raka trebušne slinavke opozarjajo v Združenju EuropaColon Slovenija.

Pri raku trebušne slinavke je zgodnje odkrivanje še toliko pomembnejše, saj imajo edino tisti bolniki, ki jim raka odkrijemo v stadijih, ko je še možna operacija, realne možnosti za daljše preživetje in celo pozdravitev. Zato želimo širši javnosti sporočiti, naj bo pozorna na svoje telo, in naj se ob spremembah takoj napoti k zdravniku,” je v sporočilu za javnost zapisalaa predsednica Združevanja EuropaColon Slovenija Ivka Glas.

Simptomi, ki so značilni za raka trebušne slinavke

Simptomi, značilni za raka trebušne slinavke so nepojasnjena izguba telesne teže, bolečina v sredini hrbta ali trebuha, sivo blato, zelo temen urin in zlatenica. “Če opazite tudi pri sebi katerega od teh znakov ali celo več znakov sočasno, ne odlašajte, ampak to takoj povejte svojemu zdravniku, ki vas bo poslal na ustrezne preiskave,” je poudarila Glasova.

Čeprav je večina obolelih za rakom trebušne slinavke starejših od 60 let, se starostna meja obolelih niža. Pri drugih vrstah raka se z leti niža tudi stopnja umrljivosti, medtem ko pri raku trebušne slinavke na tem področju ni napredka. “To je statistika, ki si jo želimo spremeniti in se približati statistiki nekaterih drugih rakov, denimo raku dojk, ki ga danes preboli že več kot 90 odstotkov bolnic,” so odločeni pri EuropaColon.

Da bi čim prej prišli do učinkovitega zdravila, se številni raziskovalci trudijo razumeti biološke značilnosti te oblike raka. Za zdaj imajo največ upanja za preživetje tisti bolniki, ki so primerni za kirurški poseg, torej tisti, ki imajo bolezen omejeno na sam organ trebušne slinavke. “Prav zato še enkrat poudarjamo, kako pomembno je, da bolezen prepoznamo čim bolj zgodaj,” so še poudarili v sporočilu za javnost.

Povzeto po STA