Pojasnjujemo: Veljati je začel odlok o podaljšanju epidemije, kdaj se bodo pričeli sproščati ukrepi?

(foto: Pixabay.com)

Veljati je začel odlok, s katerim je vlada še za 30 dni podaljšala razglasitev epidemije covida-19. Ob dodatnem zaostrovanju ukrepov za zamejitev epidemije pristojni pričakujejo, da se bodo razmere sicer v 14 dneh izboljšale, vendar pa bodo nekateri ukrepi po napovedih predsednika vlade Janeza Janše gotovo trajali še vse do božiča.

Vlada je v drugem epidemičnem valu razglasila epidemijo z 19. oktobrom, in sicer za 30 dni, v ponedeljek pa je sklenila odlok podaljšati do 17. decembra. Kot so navedli, so se tako odločili, ker se okužba z novim koronavirusom še vedno hitro širi med prebivalstvom.

Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom sars-cov-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije,” so navedli.

Trenutni ukrepi v državi so zelo podobni tistim iz pomladanskih mesecev, ko je epidemija trajala 80 dni, pri čemer je bil spomladanski epidemični val veliko blažji.

V ponedeljek so tako vrata zaprle vse nenujne trgovine, ustavil se je javni potniški promet. Že od konca prejšnjega tedna je prepovedano zbiranje ljudi razen družinskih članov. Vrtci so odprti le za nujne primere, pouk pa že drugi teden poteka na daljavo. Sodišča poslujejo v omejenem obsegu. Za vstop na Hrvaško je vse manj izjem, pri katerih ni potrebna karantena ob povratku.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v izjavi za medije v torek pojasnil, da razglasitev epidemije za nadaljnjih 30 dni ne pomeni, da bodo na to vezani vsi ukrepi. Tudi epidemijo lahko prekličejo kadarkoli. Gantar računa, da se bodo v 14 dneh razmere izboljšale do te mere, da bo mogoče zelo previdno in postopno sproščanje določenih dejavnosti.

Janez Janša pa je v pogovoru za Planet TV napovedal, da bodo nekateri ukrepi gotovo veljali vse do božiča, a verjetno ne tako strogi.

STA