Bodite pozorni na takšne spremembe na nohtih

(foto: freepik.com)

Če opazujemo svoje telo, lahko hitro zaznamo določene spremembe. Takšne spremembe včasih opozarjajo, da je potrebno kaj spremeniti, bolje skrbeti za zdravje. Tudi spremembe na nohtih. V prispevku preberite, na kakšne spremembe na nohtih morate biti še posebej pozorni.

Bele pikice na nohtih

Najbrž ste že slišali, da se bele pikice/madeži na nohtih lahko pričnejo pojavljati takrat, ko nam primanjkuje kalcija ali cinka. Prav tako se lahko pojavijo, če nimamo ustrezne prehrane, če zaužijemo premalo zdravih snovi. Ta pojav pa je lahko povezan tudi z rednim lakiranjem in manikuro nohtov.

Modri nohti

Če vas zebe v roke, se lahko zgodi tudi, da pomodrijo nohti. Lahko pa se nohti obarvajo modro, če nam primanjkuje železa v krvi. To je lahko tudi znak anemije.

Lomljivi in rumeni nohti

Kadilci imajo pogosto bolj krhke in tudi rumenkaste nohte. Če pa se nohti pričnejo debeliti, postajajo vse bolj rumeni, je to lahko tudi znak artritisa ali pa glivic. Prav tako lahko takšne spremembe na nohtih nakazujejo na težave s pljuči.

Črni madeži

Če se vam pod nohtom pojavijo črni madeži, je to lahko zaradi močnejšega udarca. Če pa se niste udarili, pa se vam pojavljajo črni madeži pod nohtom, to lahko nakazuje na resnejše zdravstvene težave. Prav je, da obiščete zdravnika.

Tanki in mehki nohti

Če se vam nohti nenehno lomijo, če so na dotik zelo mehki, je to lahko znak, da vam primanjkuje proteinov. Zato bodite pozorni, da se prehranjujete zdravo, pomemben je vitamin D, vitamin A.

Suhi nohti, ki se cepijo

Če imate suhe nohte, če se vam cepijo po plasteh, je to lahko znak, da premalo pijete. Zato poskušajte popiti več tekočine.