OPOZARJAMO: Zlorabe starejših zaradi zavajajočih ponudnikov različnih storitev in nakupov

Fotografija je simbolična! (foto: freepik.com)

Srebrna nit in Zveza potrošnikov Slovenije opozarjata na zlorabe starejših zaradi zavajajočih ponudnikov različnih storitev in nakupov.

Dandanes smo med drugimi problemi, ki se nanašajo na celostno skrb za starejše v vseh okoljih, priča tudi pojavu, na katerega nas opozarjajo zlasti svojci starejših: v domačem okolju so starejši, ki živijo sami ali so (običajno dopoldne) občasno sami doma, žrtev različnih akviziterjev in drugih oseb, ki jim skušajo po telefonu ali osebno vsiliti nepotrebni nakup (raznolike zdravstvene pripomočke in storitve, ki naj bi jim izboljšale počutje), skleniti eno ali več zavarovanj ali jih celo ogoljufati na različne načine oziroma jih okrasti. Akviziterji ciljajo na posebej ranljive skupine kot so zelo stari, psihofizično krhki in celo dementni posamezniki.

Bodite pozorni na telefonske klice in obiske pred domačimi vrati

S tem apelom želimo opozoriti tako starejše kot njihove bližnje, naj bodo pozorni na ta pojav, tako na telefonske klice distributerjev kot na obiske nepoznanih oseb pred domačimi vrati. Ob tem je starejšim včasih težko dopovedati, da je potrebno biti v hiši/stanovanju tudi podnevi zaklenjen in naj vrat ne odpirajo neznanim ljudem. Prav tako naj neznancev ne spuščajo v stanovanja, posebej če so sami doma. Poleg tega naj nikoli ne podpisujejo nobenih dokumentov, ne da bi jih najprej v miru prebrali in se posvetovali s svojci ali drugimi osebami.

Imamo primer, ko so gospo po vrsti klicali zastopniki več zavarovalnic in vsi z njo tudi sklenili zavarovanje. Prav tako so več starejšim po telefonu vsilili naročnino za časopis ali revijo, prodali zelo drage knjige, umetnine, prišli na dom predstaviti `čudežna zdravila´, proti bolečinam vseh vrst, različne aparate in mnogo drugega. Vsote, ki jih starejši in /ali njihovi svojci potem plačujejo, so lahko zelo visoke,” pojasnjujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Akviziterji ciljajo na posebej ranljive skupine kot so zelo stari, psihofizično krhki in celo dementni posamezniki.. (foto: Freepik.com)

Primeri pogostih zlorab

Pri ZPS so zbrali še nekaj primerov takšnih zlorab: merjenje krvnega tlaka, krvnega sladkorja, holesterola, drugih parametrov zdravja oz. bolezni, prodaja vseh mogočih prehranskih dopolnil, mazil, zdaj celo protikoronskih izdelkov(?), zdravilnih kamnov, različnih stimulatorjev; po telefonu so ponujali celo brezplačno cepljenje (in to doma!), sicer pa vse mogoče pripomočke za dom, kmečke pridelke, tja do kruha, ki je lahko še enkrat dražji od tistega v trgovini … seznama ni mogoče zaključiti, ker se pojavljajo nove in nove ponudbe, ljudje pa nasedajo.

Sorodniki so, če so starejši opravilno sposobni, nemočni in neuspešni v preprečevanju teh nakupov. Pogosto namreč ne vedo za 14-dnevni rok, v katerem imajo pravico odstopiti od pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov, ali pa, kako to pravico pravilno uveljavljati.

Zato za sorodnike starejših, ki so žrtev akviziterjev, pa morda sami niso več sposobni realne presoje ali si ne pustijo dopovedati, da je to za njih škodljivo, pri ZPS in Društvu Srebrne niti priporočajo nekaj možnosti ukrepanja:

  • s problemom naj sorodniki seznanijo osebnega zdravnika, morda bi bi-la ob hišnem obisku na to lahko pozorna patronažna medicinska sestra,
  • prek lokalnega Društva upokojencev se lahko preveri, ali deluje pri njih projekt Starejši za starejše, kjer vitalni starejši skrbijo za bolj nemočne člane, in so lahko na to pozorni,
  • sorodniki naj nemudoma preverijo, ali je že potekel 14-dnevni rok za odstop od pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov (kamor uvrščamo prodajo na domu) in prodajalca pisno obvestijo o odstopu od pogodbe,
  • ostanejo še prijava na Tržni inšpektorat, če gre za znano podjetje, ki po oceni sorodnikov krši zakonodajo, prijava na policijo ali prijava na drug ustrezen inšpektorat.

“V vsakem primeru priporočamo samozaščitno vedenje starejših, da ne spuščajo v domove ali stanovanja napovedanih ali nenapovedanih neznanih oseb, saj je goljufij ali celo kriminalnih dejanj na tem področju preveč,” še poudarjajo.

“V skrbi za dostojno starost Srebrna nit podpira vse ukrepe, ki vodijo v bolj varno, kakovostno in prijaznejše življenje starejših, kljub izjemno zahtevnim časom ali prav zato,” pa menita predsednica društva Srebrne niti Biserka Marolt Meden in predsednica ZPS Breda Kutin.