Nova študija dokazuje: En sprehod na dan izboljšuje zdravje

(Foto: Freepik.com)

Nova raziskava je pokazala, da lahko že s 25 minutnim dnevnim sprehodom naredite velike spremembe v zdravju in počutju. Preberite, presenečeni boste!

Strokovnjaki za zdravje srca potrjujejo, da je dovolj že, da se vsak dan gibamo 25 minut (najbolj priporočljiva je hitra hoja) in lahko bistveno zmanjšamo možnost za nastanek infarkta ter si celo podaljšamo življenje.

Raziskava je potrdila tudi, da ljudje, ki so stari 50 ali 60 let, lahko s preprosto in redno hojo prepolovijo možnost za razvoj srčno žilnih bolezni ter upočasnijo procese staranja.

V raziskavi, ki so jo naredili nemški strokovnjaki, so sodelovale osebe, stare med 30 in 60 let. Pol leta so spremljali njihovo zdravstveno stanje, prostovoljci pa so vsak dan odšli na pol urni sprehod. V šestih mesecih so se njihovi zdravstveni rezultati znatno poboljšali.

Foto: freepik.com

»Če vadite zmerno, če vsak dan hodite po svežem zraku, s tem zmanjšujete možnost, da bi vas ogrozil infarkt,« je pojasnil Sanjay Sharma, strokovnjak za bolezni srca in ožilja in profesor na univerzi St. George iz Londona. Dodal je še, da bi morala biti hoja v naravi vsak dan v načrtu.

Hoja je priporočljiva tudi za psihično zdravje
Strokovnjaki pravijo še, da je hoja priporočljiva tudi za psihično zdravje, je naravni antidepresiv. Z vsakodnevnim sprehodom v naravo si lahko podaljšamo življenje za tri do sedem let, upočasnimo razvoj demence, izboljšamo kognitivne funkcije.
»Res je, da starosti ne moremo ubežati, a z vsakodnevnim gibanjem smo lahko pri devetdesetih videti kot bi jih imeli šele sedemdeset,« je poudaril Sanjay Sharma.