Vprašanje bralke: Vdovska pokojnina

(foto: Freepik.com)

Prejeli smo vprašanje bralke o vdovski pokojnini. Njeno vprašanje je sledeče:

Sem upokojenka, po prejemu prve pokojnine sem dala vlogo za dodatek k
vdovski pokojnini katero so mi zavrnili, ker na dan moževe smrti nisem
bila stara 47 let. Potem sem dala pritožbo, katero so mi prav tako
zavrnili, da mi ne pripada. Prosim za mnenje. hvala.

Za odgovor smo prosili Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje RS. Pojasnili so nam:

Ker ne razpolagamo s konkretnimi podatki, vam težko podamo odgovor na vprašanje.

Je pa razbrati, da je gospa prejemnica pokojnine in je želela poleg svoje pokojnine prejemati tudi del vdovske pokojnine.

Če ima oseba poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, lahko uživa pokojnino po lastni izbiri. Taki vdovi ali vdovcu pa se lahko, če je to ugodneje, poleg predčasne, starostne ali invalidske pokojnine izplačuje tudi 15 odstotkov vdovske pokojnine (del vdovske pokojnine). Opozoriti pa je treba, da za preverjanje upravičenosti do dela vdovske pokojnine je potrebno ugotoviti ali so izpolnjeni pogoji za pridobitev pravice do vdovske pokojnine, na dan moževe smrti.

Očitno gospa ni izpolnjevala pogojev za priznanje pravice do vdovske pokojnine ob moževi smrti (na dan smrti starost 47 let, potrebna starost ob smrti ni bila dopolnjena), zato ji tudi ne pripada del vdovske pokojnine.

Foto: pexels.com

Če vas zanima karkoli v zvezi s pokojnino, lahko pošljete povpraševanje na [email protected], kjer vam bodo natančno odgovorili.

ČE IMATE VPRAŠANJE, KI SE NANAŠA NA UKREPE ZA ZAJEZITEV EPIDEMIJE KORONAVIRUSA COVID-19, NAM GA LAHKO KADARKOLI POŠLJETE PREKO POGOVORNEGA OKNA, KI GA NAJDETE NA NASLOVNICI PORTALA ZAUPOKOJENCE.SI. V NAJKRAJŠEM MOŽNEM ČASU BOMO ZA VAS POISKALI ODGOVOR.