KUHAJMO SKUPAJ: Zrezki v okusni omaki

Foto: Selma Bizjak

Potrebujemo: 8 zrezkov (svinjski, goveji…čisto po želji), 2 večji čebuli, 1 velik korenček, 2 stroka česna, sol, poper, 1 žlica moke za zgostitev omake, olje, svinjska mast.

V večjo ponev damo olje in svinjsko mast, segrejemo. Obe čebuli olupimo in narežemo na tanke kolobarje in ju damo na vročo maščobo. Ko ima čebula že rahlo zlato barvo, dodamo korenček, ki smo ga postrgali, oprali in prerezali na polovico po dolžini. vse skupaj pustimo na vroči maščobi toliko časa, da je čebula zlato rjava. Tedaj dodamo oprane in potolčene zrezke, ki smo jih solili in poprali. Dodamo še dva sesekljana stroka česna. Čebulo ta čas dokler zrezki ne dobijo lepe rjave barve, spravimo na stran ponve, da se ne zažge, ker potem postane grenka. Zrezke zapečemo z obeh strani. Ko so z obeh strani rjavi, v sredino ponve prilijemo 1 zajemalko vode, znižamo temperaturo in pokrito počasi dušimo približno 45 minut. Vmes preverjamo, da voda ni povsem povrela in jo po potrebi dolivamo ter zrezke obračamo. Po 45 minutah jih odstranimo iz ponve, povremo tekočino ter čebulo, česen in korenček z vilico dobro pretlačimo v pire. Nato temperaturo zvišamo in pire še rahlo zarjavimo, potresemo z moko, dobro premešamo z vilico in zalijemo z vodo, lahko pa tudi s čisto juho. Premešamo, da ne nastanejo grudice in v omako nazaj položimo zrezke. Pokuhamo in poskusimo, če je potrebno še dodatno začiniti. Omako povremo na želeno gostoto.

Taka omaka gre k zrezkom, pečenki ter k vsem vrstam prilog, krompir, riž, testenine, slani štruklji, krompirjevi svalkji, zdrobovi ali kruhovi cmoki, kruhov narastek ali pa samo s kosom obrega kruha.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.