Pomembno je vedeti: Hrana in novi koronavirus

(foto: Freepik.com)

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije svarijo pred lažnimi novicami. Nikar ne verjemite vsega, opozarjajo. Pripravili so odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj in neresnic, ki krožijo v teh dneh med ljudmi.

Ali obstajajo živila, ki `krepijo´ naš imunski sistem (proti okužbi s SARS-CoV-2)?
Trenutno ni dokazov, da lahko kateri koli prehranski vzorec “poveča” ali “krepi” naš imunski sistem in prepreči ali zdravi COVID-19. Imunski sistem je avtonomno delujoč sistem v telesu, ki ga zdravo telo lahko drži v ravnovesju.

Obstaja seveda več hranil (vitamini D, A, B6, folati, B12, železo, cink in baker), ki igrajo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, zato je priporočljiva zdrava in uravnotežena prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo. Za zdravje je zelo pomembna tudi fizična aktivnost, zmanjšanje stresa in dovolj spanca.

Najbolj primerni načini za preprečevanje okužbe so: natančno umivanje rok, vzdrževanje razdalje in samoizolacija, ko (sumimo da) smo okuženi.

Ali obstajajo dodatki, ki “spodbujajo” naš imunski sistem (proti okužbi s SARS-CoV-2)?
Ni dokazov, prav tako EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) ni odobrila nobene prehranske trditve, da bi lahko dodatek ali prehransko dopolnilo “spodbujalo in krepilo” imunski sistem, preprečilo okužbo ali zdravilo virusno okužbo, kot npr. COVID-19. Tega se moramo zavedati pri ocenjevanju verodostojnosti informacij, ki trdijo drugače. Z zdravo in uravnoteženo prehrano zagotovimo potrebna hranila, z gibanjem in dovolj spanja pa ohranjamo zdravo telo.

Ali se lahko okužimo s hrano?
EFSA navaja, da ni dokazov, da se novi koronavirus prenaša s hrano. Pri rokovanju ali pripravi hrane se je priporočljivo upoštevati pravila dobre higienske prakse:

  • Pred pripravo ali zaužitjem hrane si natančno umijte roke z milom.
  • Surovo sadje in zelenjavo pred zaužitjem dobro operite.
  • Uporabljene kuhinjske pripomočke in površine redno čistite z detergentom in vodo.
  • V kuhinji ne kašljajte in kihajte.
  • Preprečujte stik surovih, neočiščenih živil s kuhanimi.
V trgovinah največje tveganje predstavlja stik z ljudmi. (foto: freepik.com)

Ali se lahko okužimo z dotikanjem embalaže?
Nemška agencija za varnost hrane in EFSA poročata o zelo majhni možnosti okužbe ob dotikanju embalaže zaradi razmeroma nizke stabilnosti novega korona virusa na površinah. Okužba rok je možna le v kratkem času po tem, ko je prišlo do okužbe in kontaminacije.

V trgovinah največje tveganje za prenos virusne okužbe predstavlja stik z ljudmi in dotikanje površine tehtnic, nakupovalnih košaric, gumbov dvigal in drugih površin, zato je pomebno vzdrževanje razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok – ko vstopimo v trgovino in ko izstopimo iz nje. V trgovinah se zadržujmo čim manj časa.

Se lahko COVID-19 širi po pitni vodi?
V pitni vodi še niso odkrili korona virusa. Čeprav lahko virus ostane aktiven v vodi za kratek čas, je voda namenjena pitju varna, saj je verjetnost okužbe od vira vode do pipe skoraj nična. Tako kot vedno pa je pomembno, da so naše roke in kozarci za pitje čisti. Temperatura pomivanja posode v pomivalnem stroju je okoli 60 stopinj celzija, kar je, skupaj z detergentom dovolj, da se virus uniči.

V vodi še niso našli koronavirusa. (foto: freepik.com)