KUHAJMO SKUPAJ: Kakijeva sladica

Kakijeva sladica (foto: Selma Bizjak)

Kakijeva sladica. Kremna sladka kakijeva sladica v kozarčku. V tem času, ko je sezona kakijev, lahko hitro in enostavno pripravimo to okusno sladico.

Potrebujemo za 6 – 8 kozarčkov:
3-4 mehke kakije, 250 gr mascarpone sira, 100 gr skute (raje pasirane), 200 ml smetane za stepanje, 1 zavitek vanili sladkorja, sladkor, nekaj piškotov za dno kozarčka (jaz sem uporabila okus cimet/mandelj)

Kakije olupimo in jih s paličnim mešalnikom spasiramo.

Mascarpone obdelamo v mehko kremo z električnimi metlicami. Dodamo zavitek vanili sladkorja in po želji še nekaj sladkorja. Nato dodamo skuto in premešamo. V drugi posodi stepemo smetano, ki jo spet po okusu sladkamo. V posodo s kremo iz mascarpone sira in skute dodamo približno 3 žlice stepene smetane in premešamo z lopatko.

Smetana se stepa ohlajena in pri najvišji stopnji električnih metlic. Tisti, ki smetano sladkamo, sladkor dodamo tik pred koncem stepanja.

Piškote nadrobimo in z njimi napolnimo dno vsakega kozarčka. Na zdrobljene piškote damo najprej nekaj žličk kreme, nato kakijev pire in spet malo kreme in kakijevega pireja. Zaključimo z žlico stepene sladke smetane.

Sladico lahko okrasimo z mletim cimetom, mešanico rjavega sladkorja in cimeta ali pa z zlatim jedilnim prahom, kot sem to storila jaz.

Kakijeve kozarčke postavimo za kakšno uro v hladilnik, da se ohladijo preden jih postrežemo.

Nič pa ni narobe, če se z njimi posladkamo takoj, ko jih pripravimo.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.