Pred obiskom lekarne preverite, kdaj je odprta

(foto: Freepik.com)

»Lekarne tako kot v prvem tudi v drugem valu epidemije korona virusa delujejo in zagotavljajo vsakodnevno preskrbo z zdravili, medicinskimi pripomočki in nasveti za vse prebivalce. Delovni časi lekarn so sicer prilagojeni, zato je zelo pomembno, da uporabniki pred obiskom posamezne lekarne preverijo, kdaj je odprta. Po podatkih Lekarniške zbornice Slovenije sicer večina lekarn dela po ustaljenem delovnem času. Glede na kadrovsko situacijo pa se to lahko hitro spremeni. Več sprememb je sicer zaenkrat pri dežurnih lekarnah,« je poudarila mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Odpiralne čase imajo lekarne objavljene na svojih spletnih straneh, prilagajajo pa jih na podlagi kadrovskih možnosti, usklajeno s priporočili Ministrstva za zdravje. Ta so:

·       omejitev odpiralnega časa v dežurnih lekarnah do 21. ure,

·       skrajšanje odpiralnega časa lekarn na 6 ur,

·       skrajšanje odpiralnega časa podružnic lekarn na 2 uri.

Lekarne so se tudi v tem času organizirale na način, da pacientom v največji meri nudijo zaščito in jim strokovno svetujejo. Obiskovalci v lekarne vstopajo posamično, z obvezno uporabo zaščitne maske, razkuževanjem rok in upoštevanjem varnostne razdalje vsaj 2 metra. Obiskovalce naprošajo, da v primerov znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanejo doma, po zdravila v lekarno pa rajši napotijo zdravega svojca oz. drugo zdravo osebo.

V Sloveniji imamo 341 lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti na primarni ravni zdravstvene dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili.