Onkološki inštitut Ljubljana še naprej neprekinjeno izvaja svoje poslanstvo

0
104
(foto: Freepik.com)

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) pozorno spremljajo epidemiološko sliko novega koronavirusa v državi, ki se v zadnjih dneh izrazito slabša. V prihajajočih tednih pričakujejo težke razmere v državi, predvsem v zdravstvu. “Bolnikom in svojcem sporočamo, da kljub zelo razširjenemu virusu v populaciji Onkološki inštitut Ljubljana, tudi ob podpori države, še naprej neprekinjeno izvaja svoje poslanstvo, to je obravnava onkoloških bolnikov iz cele Slovenije. Z ustreznimi ukrepi za obvladovanje širjenja okužbe, ki so prilagojeni specifičnosti naše ustanove in bolnikov, smo poskrbeli za varno okolje, zato bolnike pozivamo, da tudi ob morebitnem nadaljnjem slabšanju epidemije ne opuščajo zdravljenja,” poudarjajo.

Onkološki inštitut se epidemiološkim razmeram prilagaja z ukrepi in ustrezno organizacijo dela, da lahko obravnava poteka nemoteno in varno tako za bolnike kot zaposlene. Bolnike in svojce prosijo za razumevanje, da so vsi ukrepi inštituta namenjeni zagotavljanju varnosti, zato prosijo za strpnost in upoštevanje navodil zdravstvenega osebja OI:

  • Vstop na Onkološki inštitut je možen le preko nadzorne triažne točke v stavbi E s strani Ljubljanice.
  • Bolnike naprošamo, da če imate znake okužbe dihal (kašelj, težko dihanje ali občutek pomanjkanja zraka) ali ste bili v rizičnem stiku z osebo s sumom ali potrjeno okužbo COVID-19 ali ste bili v zadnjih 14 dneh v tveganih državah, da svojo obravnavo prestavite. Povežite se s svojim lečečim onkologom preko našega klicnega centra na telefonskih številkah: 080 29 00 ali 01 5879 163. Svetujemo, da bolniki glede akutne okužbe dihal kontaktirajo svojega osebnega zdravnika.
  • Bolnike prosimo, naj bodo dosegljivi po telefonu 1-2 dni pred naročenim terminom na OI, ker jih zdravstveno osebje OI kliče za namen predhodnega preverjanja njihovega zdravstvenega stanja.
  • Na dan obravnave je vstop na OI mogoč 15 min pred naročeno obravnavo; če je bolnik pred tem naročen na odvzem krvi, je vstop mogoč 90 min pred obravnavo.
  • Na nadzorni triažni točki naj bolniki zdravstvenemu osebju pokažejo naročilo na obravnavo, prosimo tudi, da iskreno odgovarjajo na zastavljena vprašanja, s katerimi osebje preverja njihovo zdravstveno stanje.
  • Spremstvo svojcev je dovoljeno le do nadzorne triažne točke, nadalje bolnika prevzame naše osebje. Na OI velja tudi popolna prepoved obiskov, izjema so umirajoči bolniki.

Kot v drugih zdravstvenih zavodih so imeli tudi na inštitutu v zadnjih tednih povečano število potrjenih okužb med bolniki in zaposlenimi, kar pričakovano sovpada z razširjenostjo okužb v populaciji in ne odraža širjenja okužbe znotraj OI. Po njihovih izkušnjah primere okužb dobro obvladujejo, kar pomeni, da so njihovi varnostni ukrepi dobri. Seveda pa si želijo, da bi bilo teh primerov čim manj, saj s tem narašča število odsotnosti, zaradi katerih je obremenitev osebja večja.

Onkološki bolniki so ranljiva skupina, ki je bolj ogrožena za težji potek bolezni. Po podatkih Registra raka pa je danes že v vsaki četrti slovenski družini en član, ki je zbolel za rakom. Zato pozivajo vse državljane k solidarnosti do teh ljudi, ki so med nami, so naši znanci, sorodniki, sosedje, in pozivajo k doslednemu spoštovanju vseh epidemioloških ukrepov. Prav tako prebivalce pozivajo, da v teh časih skrbijo za svoje zdravje, se ne prepustijo zdravju škodljivim razvadam, ter so pozorni na zgodnje znake raka in ne odlašajo z obiskom pri zdravniku.

Vsi zaposleni se bodo trudili, da bo onkološka dejavnost potekala nemoteno, kar bodo zagotovili z znanjem, ki so ga pridobili v zadnjih mesecih in ob prvem valu okužb, ter s trudom in požrtvovalnostjo, kot vedno doslej, še sporočajo.