Imate radi ješprenj? Preberite, kako zdravilen je

Ječmen in ječmenova voda vsebujeta vitamine B kompleksa, magnezij, mangan, selen, cink, železo, proteine in vlaknine. (foto: freepik.com)

Imenujemo ga ječmen, ješprenj, ričet, stara žitarica, ki jo v slovenski kuhinji dobro poznamo. Pa ste vedeli, da je tudi zelo zdravilna? Preberite.

Še posebej v jesenskih in zimskih dneh nam zadiši po dobri ječmenovi juhi ali mineštri, kajne? Za ljubitelje mesa ne sme manjkati kos suhe svinjske šunke ali prekajenih reber.

Ne le, da so jedi, ki jih pripravimo tudi z dodatkom ječmena, zelo okusne, tudi zdrave so. Tako ječmen kot tudi ječmenova voda v sebi nosita kup zdravilnih lastnosti.

Ko kuhamo ječmen, ga prej dobro speremo pod hladno vodo, nato namočimo za nekaj ur in šele nato damo na štedilnik, kjer se kuha do mehkega. Nikar pa ne zlivajte stran vode, v kateri se je ječmenček kuhal. Ta je namreč zdravilna in v sebi nosi številne vitamine, minerale, vlaknine. Ječmen in ječmenova voda vsebujeta vitamine B kompleksa, magnezij, mangan, selen, cink, železo, proteine in vlaknine.

Če ječmenove vode ne boste potrebovali pri kuhanju, jo preprosto popijte.

Ješprenj je okusen in zdrav. (foto: freepik.com)

Ječmen in ječmenova voda zelo ugodno vplivata na zdravo raven sladkorja in holesterola, pomaga pri urejanju prebave, odpravljata zaprtost, če imamo težave z drisko, pa telesu vračata hranilne snovi. Prav tako je ječmen nepogrešljiv za vse tiste, ki bi radi shujšali. V ta namen je še posebej priporočljivo piti ječmenovo vodo, kar vsak dan po nekaj manjših skodelic.

Ječmen in ječmenova voda pa zdravita tudi sečila, ječmen je namreč naravni diuretik, pomaga pri odvajanju odvečne vode iz telesa.