Ajdova krostata brez glutena. Krhka pita, ki vsebuje mešanico ajdove moke z brezglutensko moko, ki pa jo lahko nadomestimo s poljubno moko.
Potrebujemo:
Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm
Potrebujemo: 250 g ajdove moke, 200 g brezglutenske moke (lahko jo nadomestimo z mandljevo ali mehko belo moko), 200 g masla Pomurskih mlekarn, 200 g rjavega sladkorja, 2 jajci, ščepec soli, 400 g marmelade iz malin (lahko izberemo tudi borovničevo), sladkor v prahu za posip, smetano za stepanje Pomurskih mlekarn
Čas priprave: 20 minut
Čas počivanja testa: 1 ura
Čas peke: 45 minut
Priprava:
- V posodo, kjer bomo mesili presejemo obe vrsti moke. Dodamo maslo sobne temperature, sladkor, jajci ter ščepec soli.
- Sestavine dobro pregnetemo ter oblikujemo bolj sploščen hlebček testa, ki ga zavijemo v pvc folijo in postavimo za 1 uro v hladilnik.
- 2/3 mase razvaljamo na 4 mm debeline ter položimo na dno pekača, ki smo ga obložili s peki papirjem.
- Spodnje testo premažemo z marmelado ter enakomerno poravnamo.
- Preostanek testa še tanjše razvaljamo in z njim pokrijemo nadev. Robove testa obrnemo navznoter, če ne želimo, da bi nam marmelada med peko pri strani uhajala. Če želimo, lahko vrhnjo plast testa poljubno oblikujemo.
- Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.
- Pečeno ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.
- Postrežemo s kepico stepene sladke smetane.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.