KUHAJMO SKUPAJ: Ajdova krostata (brez glutena)

0
94
Foto: Selma Bizjak

Ajdova krostata brez glutena. Krhka pita, ki vsebuje mešanico ajdove moke z brezglutensko moko, ki pa jo lahko nadomestimo s poljubno moko.

Potrebujemo:

Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm
Potrebujemo: 250 g ajdove moke, 200 g brezglutenske moke (lahko jo nadomestimo z mandljevo ali mehko belo moko), 200 g masla Pomurskih mlekarn, 200 g rjavega sladkorja, 2 jajci, ščepec soli, 400 g marmelade iz malin (lahko izberemo tudi borovničevo), sladkor v prahu za posip, smetano za stepanje Pomurskih mlekarn
Čas priprave: 20 minut
Čas počivanja testa: 1 ura
Čas peke: 45 minut

Priprava:

  1. V posodo, kjer bomo mesili presejemo obe vrsti moke. Dodamo maslo sobne temperature, sladkor, jajci ter ščepec soli.
  2. Sestavine dobro pregnetemo ter oblikujemo bolj sploščen hlebček testa, ki ga zavijemo v pvc folijo in postavimo za 1 uro v hladilnik.
  3. 2/3 mase razvaljamo na 4 mm debeline ter položimo na dno pekača, ki smo ga obložili s peki papirjem.
  4. Spodnje testo premažemo z marmelado ter enakomerno poravnamo.
  5. Preostanek testa še tanjše razvaljamo in z njim pokrijemo nadev. Robove testa obrnemo navznoter, če ne želimo, da bi nam marmelada med peko pri strani uhajala. Če želimo, lahko vrhnjo plast testa poljubno oblikujemo.
  6. Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.
  7. Pečeno ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.
  8. Postrežemo s kepico stepene sladke smetane.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.