Za dober imunski sistem je potrebna raznolika prehrana

(foto: freepik.com)

Še posebej sedaj, ko nas med drugimi virusi ogroža še koronavirus covid-19, je zelo pomembno, da se prehranjujemo zdravo, da se gibamo na svežem zraku, pijemo zadosti tekočine in spimo zadostno število ur.

V normalno delovanje imunskega sistema je vključeno veliko hranil, zato je zelo pomembno, da se vsak dan uživa raznolika hrana z veliko različnimi hranili in na ta način podpira delovanje imunske funkcije.

Za izboljšanje imunosti so predvsem pomembne nekatere aminokisline, (kot so arginin, glutamin in esencialne aminokisline, ki jih naše telo ne more samo tvoriti in jih moramo zato dobiti s hrano), linolna kislina, omega-3 maščobne kisline, železo, vitamin A in karotenoidi, folna kislina, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, vitamin D3 in vitamin E ter krom, magnezij, mangan, selen in cink.
Potrebne količine vseh teh hranil so zelo majhne in se običajno pridobijo z raznovrstno prehrano
,” pa svetujejo pri Društvu za zdravje srca in ožilja.

Ob tem pa tudi opozarjajo: “Pretiravanje z uživanjem kateregakoli hranila lahko negativno vpliva na delovanje imunskega sistema (npr. preveč železa, cinka, vitamina E in večkrat nenasičenih maščobnih kislin moti delovanje imunskega sistema, še posebej, če se ta hranila daje »v žilo« ali v telesna tkiva).”

V normalno delovanje imunskega sistema je vključeno veliko hranil, zato je zelo pomembno, da se vsak dan uživa raznolika…

Objavil/a Društvo za zdravje srca in ožilja dne Torek, 20. oktober 2020