Svetovni dan osteoporoze: s pravimi zdravili lahko bolnikom olajšamo življenje

Foto: Pixabay.com

»Jutri, 20. oktobra, bomo obeležili svetovni dan osteoporoze. Gre za bolezen krhkosti kosti. Farmacevti v lekarnah izdajamo zdravila, ki povečujejo mineralno kostno gostoto kosti in zmanjšujejo tveganje za zlome, svetujemo o pravilni uporabi in pomagamo pri izbiri ustreznih dodatkov, na primer kalcija in vitamina D,« je ob prihajajočem svetovnem dnevu osteoporoze poudaril Bojan Madjar, mag. farm. spec., nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi »Vprašaj o svojem zdravilu« iz Lekarniške zbornice Slovenije.

Najpogosteje predpisana zdravila za zdravljenje osteoporoze so bisfosfonati, ki delujejo kot močni zaviralci kostne razgradnje. Ker se kosti počasneje razgrajujejo, se mineralna kostna gostota poveča, zmanjša pa se tudi tveganje za zlom. Pravilna uporaba teh zdravil je zelo pomembna, predvsem iz vidika učinkovitosti, pa tudi varnosti. »Sočasno ne smemo uživati zdravil, ki vsebujejo polivalentne katione (npr. kalcij, magnezij, železo in aluminij), torej npr. zdravil za lajšanje zgage ali zdravljenje anemije. Te lahko vsebujejo tudi prehranska dopolnila, zato bolnike opozarjamo, da vsaj pol ure do eno uro po tem, ko so vzeli zdravilo z bisfosfonatom, ne uživajo zdravil ali prehranskih dopolnil,« svetuje Madjar.

Bisfosfonate v obliki tablet ni potrebno jemati vsak dan, kar lahko predstavlja posamezniku precejšen izziv, da se spomni na odmerek zdravila. Odvisno od vrste tablet jih lahko bolniki jemljejo enkrat tedensko, enkrat ali dvakrat mesečno. Pozabljanju odmerkov se lahko izognemo z opomniki ali prosimo bližnje, da nas opomnijo na naše zdravilo. »V lekarnah ponujamo storitev pregled uporabe zdravil, ki je namenjena ravno zagotavljanju pravilne in varne uporabe zdravil. Iz predstavljenega je razvidno, da je storitev zelo priporočljiva bolnikom, ki se zdravijo z bisfosfonati,« je še dodal Bojan Madjar, mag. farm. spec., nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi »Vprašaj o svojem zdravilu« iz Lekarniške zbornice Slovenije.

V Sloveniji imamo 341 lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti na primarni ravni zdravstvene dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili.