KUHAJMO SKUPAJ: Obara iz govejega mesa

0
78
Foto: Selma Bizjak

Obara iz govejega mesa, tipična jed Lombardije, kjer se jed v originalu pripravi iz dela govejega plečeta, ki mu rečejo “spala da prete”. Ker je pa italijanski rez govejega mesa drugačen od našega, sem šla do mesarja in mu naročila naj mi odreže pusto meso govejega hrbta, tako sva izbrala rosbif.

Potrebujemo za 4 osebe:
800 g govejega hrbta (rosbifa), 2 večja korenčka, 2 manjši čebuli, 100 g domače slanine, 250 g mešanih gob, 2 stroka česna, 200 ml rdečega vina Barbera, 100 ml zgoščenega paradižnikovega soka, 600 ml goveje jušne osnove, oljčno olje, bela moka, sol, poper, 2 lovorjeva lista, vejica rožmarina

Priprava:

Meso narežemo na enako velike kocke. V skledi ga povaljamo v moki.
V ognjevarni posodi, ki jo kasneje lahko uporabimo v pečici, segrejemo oljčno olje in na njem na hitro popražimo meso.
Meso postavimo ob stran posode ter dodamo na kocke narezano čebulo in slanino ter ju pražimo nekaj minut.
Nato premešamo skupaj z mesom in dodamo na večje kocke narezan korenček, sesekljan česen ter pražimo nekaj minut.
Dodamo še mešane gobe. Uporabimo lahko zamrznjene ali sveže.
Prilijemo vino in zavremo. Vre naj 5 minut.
Dodamo še paradižnikov sok ter govejo jušno osnovo. Po potrebi solimo.
Med občasnim mešanjem zavremo.
V obaro dodamo še vejico rožmarina in dva lovorjeva lističa. Posodo pokrijemo in postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 stopnij C.
Tako se obara “peče” 30 minut. Nato posodo odkrijemo in “pečemo” dalje še približno 10 minut, da se omaka zgosti.
Ko je obara dovolj gosta, posodo vzamemo in pečice in jo odkrito pustimo počivati 10 minut preden jo postrežemo.
Pred serviranjem še enkrat preverimo, če je dovolj slana in ji dodamo poper.
Kot vse enolončnice, je tudi ta obara še boljša naslednji dan, ko se vsi okusi med seboj povežejo in je jed postana.

Stufato di manzo lahko uživamo samostojno s kruhom, po navadi pa se poleg postreže kuhan krompir na maslu ali sezonska kuhana zelenjava na maslu.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.