Epidemija v Sloveniji: Znani prvi ostrejši ukrepi za zajezitev

Bodimo odgovorni, dosledno upoštevajmo ukrepe. (foto: Freepik.com)

Z današnjim dnem je v Sloveniji razglašena 30-dnevna epidemija koronavirusa covid-19. Z njo pa prihajajo tudi ostrejši ukrepi, s katerimi želijo zajeziti hitro širjenje nevarnega virusa.

Vladni klicni center

Z raglasitvijo epidemije je pričel delovati tudi klicni center, kjer lahko dobite vse informacije o koronavirusu. Pokličete lahko na telefonsko številko 080 14 04, od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro.

Od jutri dalje tako velja časovno omejeno gibanje

Omejitev gibanja bo veljala od 21. do 6. ure, omejitev začne veljati v torek ob 21. uri.

Izjeme od te prepovedi so po navedbah Hojsa prihod in odhod na delo ter odpravljanje nevarnosti za ljudi, premoženje in življenje.

Druženje nad šest ljudi je prepovedano

Dovoljeno je druženje največ šestih oseb, razen če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva.

Prepovedani so shodi in prireditve

Vlada prepoveduje vse prireditve, maše, poroke v vseh regijah, tudi v edini oranžni.

Prebivalci iz oranžne regije ne smejo več v rdečo

Vlada je tudi umaknila doslej veljavno pravilo, da lahko prebivalci iz oranžne regije še naprej prehajajo v rdeče regije. “Od polnoči dalje ni več možnosti prehajanja med regijami,” je danes pojasnil Hojs. Izjeme še vedno ostajajo, a je teh manj. Tako bo izhod iz regije možen le še za “delo, opravljanje gospodarske, gozdarske in podobne dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za življenje in premoženje, pomoč ostarelim, dostop do zdravstvenih storitev ali lekarn, za nujne primere ter izvajanje nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih, upravnih in drugih organov ali za oskrbo oseb s posebnimi potrebami”.

Izjema bo tudi dostop do posesti ali objektov v drugih statističnih regijah, kamor se lahko odpravijo vsi člani gospodinjstva. Meja statističnih regij pa ne bo več mogoče prečkati zaradi koriščenja turističnih rezervacij, je še naštel Hojs in ob tem pozval, naj državljani že rezervirane aranžmaje izven regije prestavijo.

Povzeto po STA