Preverili smo: Varno z javnim potniškim prometom za upokojence tudi v času koronavirusa

(foto: freepik.com)

Pred dnevi se je po medijih razširila informacija, da naj bi na Ministrstvu za infrastrukturo razmišljali o ukrepu, s katerim bi starejšim, upokojencem in osebam, ki spadajo v ranljivejšo skupino oseb, določili potovanje z javnim potniškim prometom samo v okviru določenih ur. Na informacijo so se zelo burno odzvali pri Sindikatu upokojencev Slovenije (SUS) in Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS). A izkazalo se je, da je bila informacija o tem popolnoma netočna.

Kako bi ministrstvo za infrastruktoro ukrepalo, v kolikor bi se epidemiološka slika glede covida-19 zares drastično poslabšala?
Pojasnili so, da nikakor ne bi omejili starejšim dostopa do javnega potniškega prometa.
»Vlada RS je na seji 17.9. 2020 obravnavala možne scenarije in nevarnosti, ki izhajajo iz naraščajočega števila COVID-19 pozitivnih oseb in sprejela več sklepov.

Med njimi je tudi sklep, da Ministrstvo za infrastrukturo pripravi uredbo v zvezi z javnim prevozom, ki bi ranljivi starejši generaciji omogočila, da najnujnejše poti opravijo z manj stiki z ostalimi. Uredba je trenutno v pripravi na našem ministrstvu.

Gre za enega izmed ukrepov, ki bo stopil v veljavo, v kolikor bo prišlo do poslabšanja epidemiološke slike. Ukrep bo določeni kategoriji upravičencev omogočil potovanje v nekem časovnem obdobju dneva. V tem času bo lahko potovala izključno ta kategorija upravičencev. Seveda pa bodo javni potniški promet lahko uporabljali tudi izven tega časovnega obdobja.

Zavedamo se, da gre za kompleksno in občutljivo tematiko, ki odpira številne pravne in strokovne dileme, zato bo potrebno temeljito usklajevanje, preden bo predlog uredbe nared za obravnavo in sprejem na vladi. Vlada RS se s predlogi ukrepov venomer trudi, da zaščiti najbolj ranljive skupine ljudi. Zdravje ljudi mora biti na prvem mestu,« nam je pojasnil Boštjan Lajovic z ministrstva za infrastrukturo.