Za okrogel pekač premera 26 cm potrebujemo:
4 liste zelo na tanko vlečenega testa, 250 g Feta sir Lyttos, 200 ml smetane za stepanje, 500 g sveže špinače, 120 g masla
Priprava:
- Špinačo operemo in na hitro blanširamo v slanem kropu. Jo odcedimo in grobo sesekljamo.
2. Maslo segrejemo, da postane tekoče.
3. Okrogel pekač s snemljivim obodom namažemo s stopljenim maslom.
4. Štiri liste vlečenega testa prerežemo na polovico in s prvima dvema obložimo pekač. Testo premažemo z maslom.
5. Dodamo sesekljano špinačo in nadrobljen feta sir, prilijemo 3 jž tekoče smetane za stepanje ter pokrijemo z dvema polovicama vlečenga testa, ki ga namažemo s stopljenim maslom.
6. Postopek ponovimo 3 krat.
7. Čez zadnji nadev natrgamo zadnji list vlečenega testa, posujemo s preostankom feta sira in prelijemo z ostalo tekočo smetano za stepanje.
8. Pekač s pito postavimo v prej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, na srednje rešeto. Pečemo pri enakomerni temperaturi spodaj/zgoraj, 25 – 30 minut.
9. Ko je pita lepo zlato – rjavo zapečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da počiva 10 minut preden jo postrežemo. Pita je prav tako okusna hladna.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.