Janez Cigler Kralj: Zagotoviti moramo enovit, varen in učinkovit sistem socialne zaščite starejših

Minister za delo Janez Cigler Kralj je poudaril: »Cilj, ki ga vztrajno zasledujemo in potrebujemo kot starajoče se družba pa je tudi zagotoviti enovit, varen in učinkovit sistem socialne zaščite starejših in drugih oseb odvisnih od pomoči drugih.«

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na XXVI. dnevih Socialne zbornice Slovenije poudaril pomen nove Resolucije o nacionalnem programu socialnega varstva, ki je v pripravi. »Resolucija je novi program na področju socialne varstva, krovni strateški dokument, ki bo predstavljal usmeritev za delo vsem nam. Cilji pa so krepiti družbeno povezanost, blažiti stiske ljudi in preprečevati socialno izključenost,« je na Bledu ob XXVI. dnevih Socialne zbornice Slovenije dejal Cigler Kralj. »Pri pripravi resolucije aktivno sodelujejo tudi predstavniki Socialne zbornice Slovenije in druga strokovna združenja ter organizacije, kar na ministrstvu še posebej pozdravljajo kot zelo uspešno in učinkovito prakso. Poudarjam, da ima stroka v razvoju sistema socialnega varstva pomembno vlogo,« je še dodal minister.
Minister se je v izjavi navezal tudi na skrb za starejše, kot eno ključnih prioritet njegovega ministrovanja, vključno z izboljšanjem socialno ekonomskega položaja starejših. »To smo delno že skušali zagotoviti z izplačilom solidarnostnega dodatka v času epidemije. Cilj, ki ga vztrajno zasledujemo in potrebujemo kot starajoče se družba pa je tudi zagotoviti enovit, varen in učinkovit sistem socialne zaščite starejših in drugih oseb odvisnih od pomoči drugih.«

Mag. Nace Kovač, predsednik Socialne zbornice Slovenije, je izpostavil, da je letošnje leto za socialno varstvo prelomno, ob tem pa dodal: »Že XXVI. tradicionalni dnevi Socialne zbornice Slovenije tokrat ponovno potekajo z najpomembnejšimi prioritetami našega dela. Prednost je priprava resolucije o nacionalnem programu socialnega varstva, druga oz. večja prednost, ki se že vrsto let razvija in pripravlja za sprejem, pa je Zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo.« Med drugim zakon predvideva 100-odstotno kritje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. V osnovi je predlog zakona nadgradnja obstoječih rešitev, vzpostavlja se sistem, ki je usmerjen v uporabnika, predlog zakona pa predvsem omogoča izbiro tudi tistim, ki v obdobju, ko postanejo odvisni od pomoči druge osebe, želijo ostati doma.
»Dejstvo je, da postaja Slovenija starajoča se družba. Do leta 2050 naj bi bil delež starejših od 65 let kar 30-odstoten. Delež starejših od 80 let se bo s 5 odstotkov v letu 2016 do leta 2050 povečal na 11,4 odstotka. S staranjem prebivalstva se povečuje verjetnost po dolgotrajni oskrbi. Tudi zaradi tega potrebujemo novo, svežo sistemsko ureditev področja dolgotrajne oskrbe,« je zaključil predsednik.