Opozarjamo: Že z današnjim dnem veljajo novi odloki Vlade RS

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. (foto: Pixabay.com)

Vlada je na včerajšnji dopisni seji z odlokom o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom začasno določila uporabo zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih ter tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Odlok, ki bo začel veljati danes, v soboto, določa še, da je zaprt javni kraj oziroma prostor javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala), kar velja tako za stalne kot začasne objekte, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru na vhodu v tak prostor.

Odlok določa še, da strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka vlada ugotavlja vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa ukrepe spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti DZ in javnost.

Prav tako je vlada včeraj izdala spremembe odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, ki bodo začele veljati v ponedeljek. Od takrat bo opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno od 6. ure do 22.30, sprva so sicer napovedovali omejitev do 22. ure. Določba se nanaša na vse gostinske in nastanitvene obrate, ki pripravljajo oziroma strežejo jedi in/ali pijače. Nastanitveni obrati so lahko odprti izven zgoraj omenjenega časa, vendar lahko pripravljajo oziroma strežejo hrano in pijačo le v določenem terminu. Še naprej pa ostaja prepovedano ponujanje storitev neposredno potrošnikom v diskotekah in nočnih klubih.

Povzeto po STA