Milenina kolumna: Pazite na svoj jezik!

(foto: freepik.com)

Starši (odrasli) delajo zelo veliko napako, ker se o različnih stvareh, ki niti približno niso primerna za otroška ušesa, pogovarjajo zraven svojega ali še kakšnega drugega potomstva.

Kmalu po začetku šole je eden od učencev iz 5. razreda zabrusil svoji učiteljici:”Takšna gnila, debela krava pa res nima kaj čvekat.

Otrok, 5 let, je svojemu vrtčevskemu prijatelju očital, da ‘‘smrdi’‘. Da je tako rekla mamica. Ker menda smrdi tudi otrokova mamica. Pia, hčerka učiteljice, je svoji sošolki, s katero sta se sprli, dejala:”Saj je mami rekla, da bo naredila vse, da ne boš odlična.’

Oče nekega otroka iz 2. razreda, je imel poslovne težave in je doma bentil nad svojimi sodelavci v stilu, da bi jih bilo ”treba ubit, ker so nesposobni”. Otrok je doma izpraznil hranilnik in šel v trafiko, da bi kupil puško. Da bi te ljudi pobil kar sam, da jih očiju ne bi bilo treba.

Kar nekaj mamic (preveč) je, ki ne pazijo, kje kaj rečejo. Tako otroci slišijo, katera od prijateljic je zblojena, katera je zabita kot štanga v tla, katera je domišljava, puhla, neumna kot noč …Hitro pridejo priložnosti, ko otroci to, kar so slišali, prenesejo naprej. Tudi sama imam kar zanimivo izkušnjo. Sicer je ”stara” že več kot štirideset let, a vseeno: s sinom, ki je imel komaj 4-5 let, sva bila doma na obisku, pa je mama nekaj časa govorila o nekem sosedu, ki je v pijanosti davil ženo, nekaj časa o očetu, ker je ni ”ubogal” in je par stvari naredil po svoje. Ko sva se vrnila k tašči, kjer smo živeli, ji je sin razložil:”Ded je pa grozen. Ker ga babi ni ubogala, se je napil in jo zadavil.

Pazite, torej, na svoj predolg jezik pred otroki! Prvič zato, ker otrok butaste misli, ki se odraslim motajo po glavi, čisto nič ne brigajo, drugič pa zato, ker vam lahko otroci s svojim prenašanjem vaših besed, nakopljejo čuda nepotrebnih zamer.

O Mileni Miklavčič boste veliko zanimivega našli na spodnji povezavi:

JUTRI 2052 Spletna stran pisateljice, raziskovalke in novinarke Milene Miklavčič

Milena Miklavčič je avtorica knjižnih uspešnic Ogenj, rit in kače niso za igrače

Za knjigo s posvetilom pišite na
[email protected]
Ali pa jo naročite preko povezave
https://goo.gl/1qx5mf