KUHAJMO SKUPAJ: Pita s kislim zeljem in pečenicami

Foto: Selma Bizjak

za 6 – 8 oseb

pekač premera 28 cm

za testo: 150 g pirine moke, 100 ml mlačne vode, 1 čajna žlička sladkorja, 10 g svežega kvasa, 1 čajna žlička soli, 1 žlička kumine v zrnju

za nadev: 1 kozarec kislega zelja, 200 ml smetane, 3 jajca, 2 kavni žlički soli. 3 čajne žličke gorčice, 1 čajna žlička popra, ½ čajne žličke muškatnega oreščka, 3 – 4 pare pečenic

Foto: Selma Bizjak

Priprava:

1. Pripravimo kvasec. V mlačno vodo zdrobimo sveži kvas in sladkor. Posujemo z malce moke in pustimo vzhajati 10 minut.

2. Vmešamo v presejano moko skupaj z vsemi začimbami.

3. Testo naj na toplem vzhaja 30 minut.

4. Nato ga razvaljamo za pekač premera 28 cm z dodatkom roba.

5. V skledi zamešamo smetano, gorčico, sol, poper, muškatni orešček in jajca.

6. Vmešamo še kislo zelje. Dobro premešamo in položimo na testo v pekaču.

7. Pečemo 55 – 60 minut pri 170 stopinjah Celzija.

8. Medtem v ponvi popečemo klobase.

9. Pečena pita naj pred serviranjem počiva 10 minut.

10. Pečeno pito obložimo s pečenicami tik pred serviranjem.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.