KUHAJMO SKUPAJ: Zelenjavno – mesni ragu iz poletne zelenjave

Foto: Selma Bizjak

Pri nas doma tudi poleti zelo radi jemo jedi na žlico. Sploh take, ki so pripravljene iz sveže, sezonske zelenjave. Da je jed malo bolj krepka, dodam takim enolončnicam včasih nekaj koščkov mesa.

In Zelenjavno – mesni ragu je ena od takih enolončnic, ki prav paše ob poletnih večerih. Pripravim jo zgodaj zjutraj, da lepo postoji in se sestavine med sabo okusno povežejo. Kar je ostane pa gre v hladilnik in jo potem še dva dni, seveda, če ostane uživamo ob hrustljavem kruhu.

Da sem njen okus izostrila, sem namesto klasičnih začimb uporabila Barbio’s Biogetta zelenjavno mešanico, ki s svojim okusom doda jedi piko na “i”.

Biogetta zelenjavno mešanico najdete v določenih trgovinah ali na www.barbios.si

Za 4 osebe potrebujemo:

2 zrezka sv. stegna (jaz vzamem bunko), 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 srednje velika korenčka, 1 srednje velik jajčevec, 1 bučka, pest svežih šampinjonov (lahko tudi vloženih), Biogetta zelenjavna mešanica, 1 majhna konzerva pelatov ali 1 svež in zrel paradižnik, olje, voda

Priprava:

  1. Meso operemo in narežemo na manjše koščke.
  2. Čebulo drobno sesekljamo.
  3. V večji lonec damo olje in na vročem zarumenimo čebulo.
  4. Dodamo koščke mesa in začinimo s čajno žličko Biogetta zelenjavne mešanice.
  5. Na zmerni temperaturi pražimo, da postane meso lepo pečeno z obeh strani.
  6. Dodamo nasekljana stroka česna ter oba korenčka, ki smo ju predhodno narezali na kolobarje.
  7. Prilijemo malce vode ter pokrito na zmerni temperaturi dušimo.
  8. Vmes po potrebi dolivamo vodo (ne preveč).
  9. Po približno 30 minutah dušenja dodamo še na manjše kocke narezan jajčevec. Premešamo.
  10. Dodamo še na koščke narezan paradižnik oziroma pelate.
  11. Dušimo nadaljnih 10 minut.
  12. Nazadnje dodamo še narezano bučko (kocke ali kolobarji – odvisno od velikosti bučke) ter dušimo še 10 minut.
  13. Proti koncu odkrijemo in pustimo, da se na tak način jed zgosti.
  14. Preden odstranimo s kuhališča, poskusimo ali je dovolj slano. Jaz sem dodala še malce Biogetta zelenjavne mešanice, ker mi je všeč malce bolj slan okus.
  15. Preden jed postrežemo počakamo, da jed 10 – 15 minut postoji.
  16. Zelenjavno – mesni ragu lahko jemo samostojno, s kruhom ali poleg ponudimo mlad kuhan krompir.
  17. Zelenjavno – mesni ragu lahko v hladilniku hranite do 3 dni.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.