Ste pustili vodo v avtomobilu? Preberite, kako škodljivo je lahko …

Če se plastenka pregreva, lahko v vodo spušča strupene snovi. (foto: pixabay.com)

Ali ste vedeli, da je lahko zelo škodljivo, če puščate v avtomobilu vodo ali katerokoli drugo pijačo v plastenki? Preberite, zakaj in tega ne počnite več.

V avtomobilu, ki je parkiran na vročem soncu, se notranjost zelo ogreje. In če v avtu pustite pijačo v plastenki, lahko sestavine iz plastike preidejo v pijačo.

Če je zunanja temperatura zraka 30 stopinj Celzija, bo temperatura v avtu v pol ure, ko avto miruje, narasla na 45. tako lahko temperatura v poletnih mesecih in vročih dneh doseže v avtu tudi več kot 60 stopinj Celzija.

Pri tako visokih temperaturah pa seveda ni priporočljivo takoj sesti v avto, tega je potrebno najprej za nekaj minut dobro prezračiti, zelo nevarno početje pa je lahko tudi, če pijemo pijačo iz plastenke, ki se je v razgretem avtomobilu dobesedno kuhala.

Študije so namreč pokazale, da lahko ob pregrevanju plastenke v tekočino, ki jo vsebujejo, spuščajo bisfenol A, to je organska spojina, ki se uporablja za izdelavo plastike. Ta pa lahko povzroča številne zdravstvene nevšečnosti, če ga nehote vnesemo v telo. Povzroči lahko hormonske spremembe, pa tudi sladkorno bolezen ali debelost.

Na vročem soncu pa lahko plastenke v tekočino izločajo tudi druge, strupene snovi, ki niso najboljše za naše zdravje. Zato je veliko pametneje uživati vodo in ostale tekočine iz steklenic, če pa že kupite plastenko, jo hranite na temnem in hladnem mestu.