Trik: Kako rešiti korenino orhideje pred gnitjem?

Foto: pixabay.com

Ena pogostejših napak, ki jih počnemo pri vzgoji orhidej je, da jih prekomerno zalivamo. A tudi, če so korenine že nagnite, lahko rožo rešimo. Preberite, kako.

Najpogostejša težava orhideje je, da pričnejo njene korenine gniti. To se zgodi zato, ker orhideja ne potrebuje veliko vode in jo pogosto zalivamo preveč. Prav zato se za orhideje najbolj priporoča le prhanje. To storimo tako, da rožo previdno prhamo po listih, nato pa počakamo, da se korenine dobro odcedijo in jo šele nato postavimo nazaj v okrasni lonček.
Če je vode preveč, prihaja lahko do gnitja korenin, kar privede do tega, da rastlina ne bo več uspevala, ampak bo žalostno končala. Če se vam zdi, da se to dogaja tudi pri vaši orhideji, jo še vedno lahko poskusite rešiti.

Orhideja ima rada svetlo mesto in čistočo. (foto: Freepik.com)

Najprej jo previdno vzemite iz lončka in poglejte korenine. Če so zelo vlažne, mehke, sluzaste, to pomeni, da so pričele gniti. Zdrave korenine so suhe, trde in čvrste.

Če korenine gnijejo in če ima roža še vedno nekaj zdravih, potem vzemite škarje, odrežite vse nagnite dele korenin in nato preostale korenine zaščitite tako, da boste po njih razpršili hidrogen. Na tak način boste ustavili gnitje.

Nato dajte orhidejo v lonček, ki ima na dnu dovolj odprtin, da odvečna voda lahko odteka, šele nato postavite rastlino še v okrasni lonček.