KUHAJMO SKUPAJ: Skutine rezine s slivami

Foto: Selma Bizjak

Za klasičen pekač iz pečice

za biskvit: 280 g masla, 100 g mletih lešnikov, 400 g moke, 100 g jedilnega škroba, 3 čajne žličke pecilnega praška, 2 jajci, 180 g sladkorja v prahu, 1 čajna žlička cimeta, ščepec soli

za skutni nadev: 1 kg skute, 900 g izkoščičenih sliv, 90 g masla Pomurskih mlekarn, 4 jajca, 160 g sladkorja v prahu, 1 čajna žlička limoninega soka ali naribane limonine lupinice, 1 zavitek vanili sladkorja, vanilijeva aroma, 250 ml kisle smetane, nekaj jušnih žlic smetane za stepanje, 35 g jedilnega škroba, 2 jušni žlici rjavega ruma, 250 ml stepene smetane, 200 g slivovega džema ali marmelade, rjav sladkor za posip, sladkor v prahu za posip pečenih rezin

Priprava:

  1. Za testo najprej vmešamo mlete lešnike, moko, škrob in pecilni prašek.
  2. Dodamo na koščke narezano maslo.
  3. Sledijo jajca, sladkor v prahu, cimet in ščepec soli. Zamesimo gladko testo.

Testo zamesimo v pravokotnik in ga zavijemo v folijo. Na hladnem naj počiva 30 minut

  • Testo razvaljamo na s peki papirjem obložen pekač. Razvaljanega večkrat prebodemo z vilicami. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 stopinj Celzija / 15 minut.
  • Za nadev operemo slive, jih izkoščičimo in razpolovimo.
  • Na nizki toploti segrejemo maslo.
  • Zamešamo jajca s sladkorjem v prahu, limoninim sokom in vanilijevo aromo. Mešamo 5 minut.
  • Zamešamo skuto, kislo smetano, škrob ter stopljeno maslo in rum.
  • Z nadevom premažemo predhodno pečeno testo.
  • Po vrhu nadevamo razkoščičene in razpolovljene slive. Slive posujemo z rjavim sladkorjem. Po skuti razdelimo še slivov džem ali marmelado.
  • Pecivo postavim nazaj v pečico in pečemo še 50 – 55 minut.
  • Pečeno pecivo vzamemo iz pečice. Ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.
  • Razrežemo na rezine poljubne velikosti.
  • Na servirni krožnik poleg rezin dodamo stepeno smetano.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z vami kuha Selma Bizjak.