KUHAJMO SKUPAJ: Slastna lazanja z gamberi

Foto: Selma Bizjak

Slastna lazanja z gamberi, okus poletja, ki se prepleta z odličnim sirom. Lazanja je slastna tudi zato, ker vsebuje okusen bešamel, ki sem ga pripravila s kvalitetnim maslom ter mlekom.

Potrebujemo:
Za pekač mer 20 x 20 cm (za 2 osebi)

1 večjo, mesnato rdečo papriko, 6 svežih jajčnih testenin za lazanjo, 300 g sira Livada Pomurskih mlekarn, 500 g gamberov, oljčno olje, šopek svežega peteršilja, ½ dcl vina Zelen, rezina masla
Za bešamel: 100 g masla, 3 jušne žlice moke, ščep soli, poper, muškatni orešček
Paradižnikova omaka: paradižnik, čebula, oljčno olje, bazilika, origano, sol, mleko

Čas priprave: 25 – 30 minut
Čas pečenja: 30 – 35 minut

Priprava:

  1. Pripravimo paradižnikovo omako. Na oljčnem olju popražimo drobno nasekljano čebulo, dodamo na kocke narezan paradižnik vrste pelati. Dodamo jušno žlico mleka, da uravnamo kislost paradižnika, solimo, dodamo še baziliko in origano. Na zmernem ognju kuhamo 25 minut. Odstavimo.
  2. Med pripravo paradižnikove omake v ponvi pripravimo gambere. Popražimo jih na oljčnem olju. Dodamo sesekljan šopek svežega peteršilja. Pokrito dušimo 12 minut. Zalijemo s ½ dcl vina Zelen. Počakamo, da vino izhlapi. Odstavimo s kuhalne plošče in vmešamo rezino masla. Ohladimo.

Povezava do recepta za gambere

Papriko očistimo, operemo, narežemo na podolgovate kose. Postavimo jo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, prelijemo z oljem in dobrih 10 minut pečemo v pečici pri 250 stopinj Celzija, funkcija žar.

  1. Pripravimo še bešamel. V manjšem loncu segrejemo maslo na zmernem ognju. Ko začne cvrčati, kuhalno ploščo izklopimo ter dodamo moko. Mešamo z ročno metlico, da ne nastajajo grudice. Mešamo toliko časa, da moka postane zlate barve. Takrat vmešamo polnomastno mleko Pomurskih mlekarn sobne temperature. Nenehno mešamo z ročno metlico. Kuhalno ploščo znova vklopimo na zmerno temperaturo in hitro mešamo vsebino ter kuhamo 5 minut, da se lepo zgosti. Štedilnik izklopimo in dodamo ščep soli, muškatnega oreščka in popra.
  2. Pekač namažemo z žlico bešamela in ga obložimo z dvema listoma testenin za lazanjo. Testenine premažemo z bešamelom, dodamo paradižnikovo omako, pečeno papriko, gambere ter posujemo z naribanim sirom Livada iz Pomurskih mlekarn. Pokrijemo z naslednjima dvema listoma testenin za lazanjo. Postopek ponovimo še 2 – 3 x.
  3. Zadnja plast nadeva ostane odkrita.
  4. Pečemo pri 180 stopinjah Celzija 30 – 35 minut.
  5. Pečeno lazanjo pustimo 10 minut, da se ohladi, preden jo razrežemo in ponudimo.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.