Koronavirus covid-19: Obseg morebitnega drugega vala je neposredno v naših rokah

(foto: Pixabay.com)

Število okuženih v Sloveniji se zadnje tedne spet povečuje, vir okužb pa niso več samo uvoženi primeri, ampak tudi sekundarne okužbe in primeri neznanega izvora, je poudarila vodja vladne strokovne skupine Bojana Beović. Od konca maja naprej število narašča po eksponencialni krivulji.

Podobna slika je v številnih srednje in vzhodnoevropskih državah, v katerih se je zdelo, da so srečno prešle prvi val, po odmoru pa so se začeli primeri spet stopnjevati, pravi Beović, ki meni, da smo z vsemi silami uspeli omejiti prvi val, verjetno zato, ker smo bili časovno v zamiku za Zahodno Evropo. Tako smo se dobro pripravili in intenzivno reagirali. Zdaj pa nam je po njeni oceni pojenjala sapa.

Smiselno je, da izkoristimo prednosti, ki nam jih ponuja sodobna tehnologija in uporabimo aplikacijo za beleženje stikov

Podatki, da novi koronavirus slabi, so na trhlih temeljih, na to ne gre računati, je dejala Beović in dodala, da je virus še prisoten, zato moramo najti način življenja, ki nam bo omogočal, da živimo kar se da normalno, da si ne bomo povzročili prevelike ekonomske škode, ki bo vodila v revščino, na drugi strani pa, da preprečimo širjenje virusa.

Prepoznani dejavniki tveganja pri nas so meje, druženja (tudi zasebna), prenosi v družinah, delovna mesta, samski in dijaški domovi. Po njenem mnenju so najbolj problematični gostinski lokali, kjer se ne držijo priporočil.

Spomnila je na preproste in najbolj učinkovite načine preprečevanja prenosa virusa: distanca, maska, higiena rok in po možnosti izogibanje gneči. Pomembna je zdravstvena služba, ki prepozna primer in uspešna epidemiološka služba, ki uspe vsak primer zamejiti. Skrbi jo, ker imamo na zdravstvenem področju kadrovsko podhranjenost.

Poleg tega se ponuja sodobna tehnologija, in po mnenju Beović je prav, da jo izkoristimo za zaščito našega zdravja, ne samo za zabavo. To je aplikacija za beleženje stikov, ki je po eni strani pomembna za vsako posamezno osebo, da vemo, da smo bili v tveganem stiku, da se opazujemo, se oddaljimo od oseb, ki bi bile lahko v nevarnosti, če bi se ta bolezen prenesla na njih. Po drugi strani pa je uporaba take aplikacije pomembna za preprečevanje širjenja bolezni in posledično tudi za kapacitete zdravstva.

Obseg morebitnega drugega vala je neposredno v naših rokah

Nastanek in obseg morebitnega drugega vala je po prepričanju Beović neposredno v naših rokah. Apelirala je na medije, da bi čim več obveščali in ozaveščali o bolezni. Če to primerno vedenje ponotranjimo, lahko preživimo prav lepo poletje, je prepričana Beović.

Balkan za Slovenijo po mnenju Beović predstavlja podobno situacijo kot v začetku epidemije Italija.

Predlog strokovne skupine za uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam bo odvisen od števila vnesenih primerov s Hrvaške. Slovenija je do nedavno zabeležila tri takšne primere.

Kot opozori, uvrstitev Hrvaške na tak seznam pomeni, da k nam ne bi mogli priti hrvaški turisti, kar po njeni oceni ne bi izboljšalo situacije v Sloveniji glede na epidemiološko sliko. Če se bo stanje slabšalo bo strokovna skupina predlagala karanteno ob povratku v Slovenijo tudi za slovenske državljane, je dejala.

Za organizacijo dogodkov potrebno soglasje NIJZ, a šele z naslednjim tednom

Poslabšanje epidemiološke slike v Sloveniji je narekovalo spremembe Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi, ki velja od 30. junija. Bonia Miljavac, predstojnica NIJZ Območne enote Novo mesto, je v nadaljevanju predstavila priporočila NIJZ glede organizacije dogodkov in protokol za pridobitev soglasja NIJZ za njihovo izvedbo.

Kot je dejala, je osnovni princip, ki se ga je potrebno držati pri organizaciji prireditev, vzdrževanje minimalne varnostne razdalje, tako pri sedežnih redih kot pri vhodih in izhodih, na voljo morajo biti razkužila. Če se dogodki organizirajo v zaprtih prostorih, je obvezna tudi uporaba mask. Pomembno je tudi, da se dogodkov ne udeležujejo osebe, ki kažejo znake okužbe, je poudarila.

Za prireditve, ki so bile načrtovane v tem tednu, NIJZ še ne bo izdal soglasja zaradi logističnih oz. tehničnih priprav. Trenutno se usklajuje protokol prijave in izdaje soglasij, na voljo bo spletni obrazec, prijave bodo možne tudi na klasičen način po pošti.

Vir: Vlada RS